Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 sep 2017 / 08:30 uur

Nienke (30) wil meer kunnen bijdragen aan vrede

Nienke Hiemstra (30) uit Amsterdam is projectleider Noodhulp bij Oxfam Novib en valt in die functie onder het Ministerie Buitenlandse Zaken. Als zij beheerder was van de schatkist dan zou dit haar troonrede zijn.

Voor mijn werk bij Oxfam Novib reis is regelmatig naar rampgebieden. Zoals Nigeria, waar mensen op de vlucht zijn voor geweld. Somalië, dat kampt met voedseltekorten en een uitbraak van cholera. Ook hielp ik mee met de opvang van vluchtelingen in Griekenland.

Werk soms druppel op gloeiende plaat

Ik zie veel ellende, en toch ben ik hoopvol. Want ik ervaar dat het werk dat ik doe mensen echt helpt. Bijvoorbeeld in Somalië, waar we met simpele zaken als zeep en voorlichting over het belang van handen wassen, de uitbraak van cholera en diarree steeds beter onder controle krijgen. Of in Nigeria waar ik zag dat mensen die ontheemd waren geweest, dankzij onze steun weer vol goede moed hun leven begonnen op te bouwen. Ook al is mijn werk soms een druppel op de gloeiende plaat, al die druppels samen maken dat de wereld er mooier uit gaat zien.

Het is goed en begrijpelijk dat mensen in Nederland soms kritisch zijn als het gaat om hulpverlening en ontwikkelingssamenwerking. Maar soms slaat dat te ver door. Al het cynisme op social media creëert een sfeer van wantrouwen. We moeten niet vergeten dat de omstandigheden waarin hulp geboden wordt ontzettend moeilijk zijn.

Wereldwijd zien we een toename van instabiliteit, conflict en ongelijkheid. Het aantal mensen met honger stijgt. Nog nooit waren zoveel mensen op de vlucht. Natuurrampen volgen elkaar op als gevolg van klimaatverandering. We kunnen niet onverschillig zijn voor problemen elders. Jarenlang heeft Nederland drastisch bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. Nu de economie van Nederland groeit, is het hoog tijd dat Nederland haar bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking weer op het niveau brengt dat nodig is om echt bij te dragen aan vrede, veiligheid en stabiliteit in de wereld.

Pak oorzaken van rampen aan

Mijn wens zou zijn dat het budget voor ontwikkelingssamenwerking weer groeit tot de norm van minimaal 0,7 procent van het Bruto Nationaal Inkomen. En dat we het geld in elk geval inzetten voor voedselzekerheid en het aanpakken van oorzaken van rampen en crises. Dat boeren in Afrika weten hoe ze zich moeten wapenen tegen droogte. Dat we kunnen investeren in de opbouw van goed bestuur. Dat het niet meer nodig is dat mensen uit wanhoop hun leven wagen in gammele bootjes om naar Europa te komen.

Ik zou mensen willen zeggen: heb oog voor elkaar. Voor mensen om je heen – je buurman, buurvrouw, vrienden. En voor mensen verder weg. We zijn tenslotte allemaal met elkaar verbonden.

Meer troonredens van millennials:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nienke (30) wil meer kunnen bijdragen aan vrede
Sluiten