Redactie Metro
Redactie Metro Tech 4 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp verandert en krijgt Snapchat-achtige functies

Het veelgebruikte WhatsApp wordt in een nieuw jasje gestoken. Volgens Facebook-topman Mark Zuckerberg krijgt de populaire chat-app nieuwe functies en een Snapchat-achtige stijl. Ook wordt het mogelijk om de app op meerdere apparaten te gebruiken.

Mark Zuckerberg, de grote baas van Facebook én WhatsApp, bevestigde het nieuws aan WABetaInfo. Samen met WhatsApp-baas Will Cathcart vertelt Zuckerberg dat je straks kunt chatten op meerdere apparaten. Eerder kon dit nog niet. Momenteel koppelt WhatsApp namelijk slechts één specifiek telefoonnummer. En dat betekent dat je de applicatie op één apparaat kunt gebruiken. Wel is er een ‘web’-versie van WhatsApp, zodat je bijvoorbeeld via de computer ook berichten kunt versturen. Maar deze web-versie blijft gekoppeld aan de telefoon. Je krijgt WhatsApp bijvoorbeeld niet op een Ipad.

WhatsApp op meerdere apparaten

Wanneer een gebruiker zich aanmeldt op een WhatsApp-account met een nieuwe telefoon, log je automatisch uit op het oude toestel. Dit vanwege veiligheidsoverwegingen. Voor mensen die twee telefoons hebben of meerdere apparaten gebruiken, is dit een beetje onhandig.

Maar dat ‘gehannes’ is dus straks voorbij. Volgens Zuckerberg kunnen gebruikers straks maximaal vier apparaten synchroniseren met WhatsApp. De inhoud blijft end-to-end versleuteld. Het bleek een technische uitdaging om dit te realiseren. Want wat als bijvoorbeeld de batterij van je telefoon leeg is? Kun je dan verder chatten op een ander apparaat? Volgens Zuckerberg is dit straks zonder problemen mogelijk.

Zuckerberg bedacht Snapchat-achtige functie

De naam Snapchat is onder veel mensen al bekend. Sommige Snapchat-gebruikers sturen elkaar iedere dag een foto of korte video en anderen vinden de app alweer ‘verleden tijd’. Toch raakten de grote bazen geïnspireerd door Snapchat. Volgens Zuckerberg komt er een mogelijkheid om berichten te sturen die uiteindelijk verdwijnen. Daarmee wordt volgens hem „de WhatsApp-ervaring kortstondig”. De functie heet straks view once, oftewel ‘één keer bekijken’. Je verstuurt iets en nadat de ontvanger dit heeft gelezen, verdwijnt het bericht.

WhatsApp is wereldwijd een van de populairste applicaties. Wel moest het bedrijf een behoorlijke klap verwerken vanwege een gewijzigd privacybeleid. De makers wilden de app nog meer verweven met Facebook, maar daar waren veel gebruikers het niet mee eens. Daardoor stapten behoorlijk wat mensen over naar concurrenten als Signal en Telegram.

Niet iedereen blij met ‘Instagram voor kinderen’-plan van Mark Zuckerberg

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.