Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Niet iedereen blij met ‘Instagram voor kinderen’-plan van Mark Zuckerberg

Facebook-topman Mark Zuckerberg bedacht een kindvriendelijke variant van Instagram: ‘Instagram Kids’. Hij vindt klaarblijkelijk dat kinderen niet vroeg genoeg kunnen beginnen met social media. Maar niet iedereen is enthousiast. 44 Amerikaanse staten maken bezwaar.

‘Instagram Kids’ is bedoeld voor kinderen tot dertien jaar. Ouders zouden, volgens Zuckerberg, genoeg controle hebben over de app. Op de huidige Instagram-app zit een leeftijdsgrens. Je moet officieel minimaal zestien jaar zijn op de app te gebruiken. Maar het is vrij makkelijk om als jonger persoon toch op Instagram te belanden. Je hoeft simpelweg alleen over je leeftijd te liegen. Volgens Facebook is het de „realiteit dat kinderen nu al online zijn.”

‘Zuckerberg beschermt welzijn kinderen niet’

Zuckerberg belooft een veilig en kindvriendelijk social media-platform. Waarop ouders de boel een beetje in de gaten kunnen houden. Ook verschijnt er geen reclame op de app. Hij hoopt op die manier zijn platform toch de wereld in te krijgen.

Volgens de kritische staten beschermt Facebook niet het welzijn van de kinderen. Dat schrijven 44 ministers van justitie in een open brief. Zij vragen Zuckerberg dan ook om de ontwikkeling van de app te staken. „Het gebruik van sociale media kan schadelijk zijn. Zowel voor de gezondheid en het welzijn van kinderen. Zij zijn niet in staat zich te wapenen tegen de gevaren van social media”, staat in de brief.

Zo ziet het nieuwe platform van Donald Trump eruit

Facebook, Instagram of YouTube voor kinderen

Eerder bedacht Zuckerberg ‘Messenger Kids’. Deze chatfunctie bedoeld voor kinderen, moesten de ouders vooraf goedkeuren. Later bleek echter dat kinderen tijdens chatsessies toch in aanraking kwamen met onbekenden. Ook YouTube creëerde een controversiële versie voor kinderen, genaamd ‘YouTube Kids’. Dit platform krijgt ook nogal wat kritiek vanwege de commerciële video’s met weinig educatieve inhoud.

Zuckerberg kocht in 2012 Instagram en daarmee is de app onderdeel van zijn Facebook-bedrijf. Hij betaalde hier rond de één miljard dollar voor in contanten en aandelen. Bij zijn aankoop had de app zo’n dertig miljoen gebruikers. In 2017 waren dit er ruim 800 miljoen.

TikTok is een miljoenenbusiness: dit zijn de rijkste TikTokkers

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niet iedereen blij met ‘Instagram voor kinderen’-plan van Mark Zuckerberg
Sluiten