Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Tech 13 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Nieuw record: bitcoin stijgt voor het eerst tot boven 60.000 dollar

De bitcoin is vandaag voor de eerste keer boven de 60.000 dollar (zo’n 50.000 euro) gestegen. Het oude record van de cryptomunt van 21 februari – toen werd de 58.000 dollar aangetikt – is daarmee vermorzeld.

Na het record in februari zakte de waarde van de virtuele munt wel flink vanwege zorgen over of de waarde niet te sterk was opgelopen. Maar inmiddels lijken die zorgen vergeten. De bitcoin profiteert juist van optimisme onder beleggers over digitale valuta en toenemende interesse van professionele investeerders in cryptomunten.

Volgens CoinMarketCap, dat verschillende beurzen in de gaten houdt waarop de cryptomunt wordt verhandeld, steeg de bitcoin met meer dan 6 procent tot 60.288 dollar. Later zakte de koers weer iets terug tot net onder de 60.000 dollar.

Meer dan 1000 procent gestegen

Over het afgelopen jaar is de waarde van de cryptomunt met meer dan 1000 procent gestegen. Zo kocht de maker van elektrische auto’s Tesla eerder dit jaar voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins en zei het bedrijf digitale munten te gaan accepteren als betalingsmiddel voor auto’s en andere producten. Daarnaast liet Tesla-topman Elon Musk zich op sociale media geregeld positief uit over digitale munten. De totale marktwaarde van alle bitcoins ligt nu op meer dan 1000 miljard dollar.

Bitcoin verbruikt jaarlijks ‘meer elektrische energie dan Nederland’

Kenners zeggen dat de koers van digitale munten ook een zetje krijgt van het coronasteunpakket van 1900 miljard dollar van de Amerikaanse president Joe Biden dat vorige week werd ondertekend. Daardoor zouden beleggers weer in meer speculatieve beleggingen zoals bitcoins durven te stappen.

‘Het Wachtwoord’

Analisten denken dat de waarde van de bitcoin zelfs nóg veel verder kan stijgen. En dat is goed nieuws voor deelnemers aan het radiospelletje ‘Het Wachtwoord’ van SLAM! en Bitcoin Meester. Wie het ‘spelletje’ (je moet er wel eerst een maand lang voor puzzelen) wint, krijgt namelijk een bitcoin.

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de populairste cryptomunt ter wereld al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de ‘cryptobubbel’ hard uiteen en verloren de virtuele munten rap aan waarde.

Twee mannen opgepakt in Frankrijk voor in gezicht steken Groningse agent

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.