Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Health & mind 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Depressie en sociale isolatie verhogen kans op dementie

Niet alleen roken of het drinken van alcohol kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van dementie, maar ook depressie en sociale isolatie. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en de University of Exeter in het Verenigd Koninkrijk in een nieuw onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een lagere sociaal-economische status of vitamine D-tekort een rol kan spelen in het vervroegd krijgen van de ziekte.

Steeds meer mensen met dementie

Op basis van bevolkingsonderzoek waren er in 2021 in Nederland naar schatting 290.000 mensen met dementie. Er wordt van dementie gesproken als mensen het krijgen voor hun 65ste. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst zal stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040 en ruim 620.000 in 2050. In het Verenigd Koninkrijk is het een eveneens groot probleem, waardoor de wetenschappers van beide landen besloten samen te werken.

De wetenschappers hebben vervolgens vijftien factoren geïdentificeerd die een verhoogd risico geven op dementie. In een persbericht stellen zij dat door de nieuwe risicofactoren het beeld van mensen kan worden bijgesteld dat de oorzaak van dementie vooral genetisch is. En dat er dus ook andere oorzaken zijn.

„Naast fysieke factoren speelt ook de geestelijke gezondheid een belangrijke rol, waaronder het hebben van chronische stress, eenzaamheid en depressie. Dat dit ook zichtbaar is bij dementie op jonge leeftijd kwam voor mij als een verrassing, en het biedt mogelijk ook kansen om het risico bij deze groep te verminderen”, aldus Sebastian Köhler, een van de wetenschappers in het onderzoek.

Impact is groot

Het vinden van de nieuwe risicofactoren is goed nieuws volgens de wetenschappers. Het kan namelijk helpen om de ziekte op tijd te herkennen en daardoor mensen betere hulp en ondersteuning bieden. „De impact van dementie op jonge leeftijd is heel groot. Omdat deze mensen meestal nog een baan, kinderen en een druk leven hebben”, zegt UM-onderzoeker Stevie Hendriks.

Tientallen doden in Japan na aardbeving

Oekraïense steden weer onder vuur, Polen zet F-16’s in

Dodental bevingen in Japan loopt op, tsunamiwaarschuwing opgeheven

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties