Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Japan Airlines meldt evacuatie passagiers uit brandend toestel

Japan Airlines meldt dat alle 367 passagiers zijn geëvacueerd uit een brandend vliegtuig bij Tokio. Ook bemanningsleden konden ontkomen. Japanse media berichten dat het passagiersvliegtuig bij de landing mogelijk in botsing kwam met een toestel van de kustwacht. Media berichten dat vijf mensen vermist zijn die aan boord waren van dat tweede toestel.

De Japanse televisie zond beelden uit waarop te zien is dat vlammen uit de Airbus A350 van Japan Airlines slaan, terwijl het over een landingsbaan rijdt. De luchtvaartmaatschappij zegt dat het toestel afkomstig was uit Hokkaido en vluchtnummer 516 had. Later verschenen foto’s en video’s op sociale media waarop te zien zou zijn hoe rook in de cabine staat en passagiers wegvluchten uit het toestel.

‘Botsing’

Het incident zorgde voor een verstoring van het vliegverkeer. De drukke luchthaven Haneda meldt dat de start- en landingsbanen zijn gesloten na het incident. Het is nog onduidelijk hoe de honderden mensen uit het toestel eraan toe zijn. Naast de 367 passagiers zouden ook twaalf bemanningsleden zijn geëvacueerd.

Het is nog onbekend wat precies is voorgevallen op de luchthaven, die ook bekendstaat als Tokyo International Airport. Een medewerker van de kustwacht zei tegen persbureau AFP dat daar nog naar wordt gekeken. „Het is onduidelijk of sprake is van een botsing, maar het is zeker dat ons vliegtuig erbij betrokken was.”

Gezagvoerder ontkomen

Dat toestel van de kustwacht zou onderweg zijn geweest naar het westen van het land. Het zou daar hulpgoederen gaan afleveren na een zware aardbeving. De kustwacht meldt dat de gezagvoerder na de crash kon ontkomen. Over het lot van de andere mensen aan boord bestaat onduidelijkheid.

Ernstige vliegtuigongevallen komen in Japan nauwelijks voor. De grootste vliegramp dateert uit 1985. Toen vielen 520 doden toen een vliegtuig van Japan Airlines crashte tijdens een binnenlandse vlucht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties