Erik Jonk
Erik Jonk Health & mind 23 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Mariska Bauer op Dag van de Overprikkeling over herseninfarct: ‘Bezige bij kan veel minder aan’

Het is vandaag de officiële Dag van de Overprikkeling en daar kan Mariska Bauer – helaas – goed over meepraten. Zij kreeg vorig jaar een herseninfarct en overprikkeling is wat zij nu (nog) dagelijks tegenkomt. Bauer besloot om haar verhaal te doen ambassadeur van de Hersenstichting te worden. Wat duidelijk is: deze bezige bij ‘is niet zo bezig meer’.

Dat Mariska Bauer – voor wie het niet weet: de vrouw van zanger Frans – open is over haar herseninfarct is, bleek vorige maand al in het tv-programma Rooijakkers over de Vloer. Mariska Bauer vertelde aan Art Rooijakkers ‘dat het de ene dag wat beter gaat dan de andere, maar over het algemeen wel goed’. En over haar herseninfarct: „Ik had een scheve mond en ik was aan één kant verlamd. Maar dan heb je wel zoiets van: komt dat wel goed? Maar dat was bij mij wel vrij snel weer oké.” Wat vooral opviel en wat de 47-jarige Brabantse ook toegaf, is dat zij soms niet meer weet waar zij in een verhaal is dat zij vertelt. En dat ze soms naar woorden moet zoeken.

Veel onbegrip bij een hersenaandoening

Vooruitlopend op de Dag van de Overprikkeling bracht de Hersenstichting naar buiten dat acht op de tien Nederlanders met een hersenaandoening onbegrip als gevolg van hun aandoening ervaren. Om meer begrip te creëren voor de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening, vraagt de stichting nu extra aandacht met de campagne ‘Samen voor begrip’.

Opvallend is de reclame van de campagne. ‘Dit is een extreem rustige commercial’ krijg je te zien. Het geluid? Totale stilte.

Mariska Bauer had herseninfarct zelf niet door

Namen als Peter Heerschop, Viggo Waas en Edwin en Annemarie van der Sar en dus ook Mariska Bauer hebben zich als ambassadeur bij de Hersenstichting en voor de Dag van de Overprikkeling aangesloten. Het jaar 2022 was nog maar vier dagen jong toen Mariska Bauer totaal onverwacht – niemand verwacht zoiets – symptomen van een herseninfarct had. Ze had het zelf niet zo door, maar in het ziekenhuis bleek dat het geval. Zij vertelt: „Toen ik na een paar dagen in het ziekenhuis weer thuis kwam, was ik zo ongelooflijk moe en overprikkeld. Ik dacht toen nog: dit is vast na een paar dagen weer voorbij. Die dagen werden weken, en daarna maanden.”

Voor een druk persoon zoals Mariska Bauer stelt te zijn, was dat maar moeilijk: „Ik ben altijd een bezige bij geweest. Ik vloog van hot naar her, had altijd veel sociale contacten. Sinds mijn herseninfarct is dat niet meer zo vrijblijvend. De eerste periode kon ik alleen maar op de bank liggen en slapen, veel slapen. Inmiddels gaat het een stuk beter met me, maar nog altijd moet ik alles wat ik wil doen plannen. Op één dag kan ik maar een bepaald aantal activiteiten aan, anders loop ik mezelf voorbij.”

Mariska Bauer trainde zichzelf

Mariska Bauer sluit af met een verhaal over een alledaags iets als boodschappen doen: „Ik weet nog dat ik net na mijn herseninfarct de supermarkt binnenstapte en me moest vasthouden aan een boodschappenrek. Al die streepjes, al die geluiden, de muziek… Dat deed veel met me, dat je zoiets simpels ineens niet meer aankan. Niet veel later besloot ik op de zaterdagavond terug te gaan, toen het een stuk rustiger was. Met maar een klein boodschappenlijstje. Een week later ging ik weer een stapje verder en stapte ik op zaterdagochtend de supermarkt binnen. Meer mensen, meer prikkels, maar op deze manier kon ik mezelf erin trainen.”

Hele familie ziek, vader fietst mee met Maarten van der Weijden: ‘Wil pijn kinderen overnemen, als dat zou kunnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.