Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 23 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Hele familie ziek, vader fietst mee met Maarten van der Weijden: ‘Wil pijn kinderen overnemen, als dat zou kunnen’

Maarten van der Weijden is inmiddels aan zijn ‘derde rondje’ Elfstedentocht bezig. Na dagenlang zwemmen en één dag als een speer fietsen, heeft hij nu de wandelschoenen aan. Maar ook aan de kant worden topprestaties geleverd. Het levert schrijnende en tegelijkertijd ‘mooie’ verhalen op, als je die zo mag noemen. Zoals het verhaal van (bijna) een heel gezin dat ziek is en de wél gezonde vader John.

Dat bleek gisteravond weer eens in het programma Maarten van der Weijden: Elfstedentriatlon. Aan de hand van presentator Herman van der Zandt wordt niet alleen de ultrasporter op de voet gevolgd, maar ook tal van mensen die mee zwemmen, fietsen en lopen. Ook Stefan van der Pal kwam eerder mooi aan bod trouwens, de Fries die dezelfde tocht vorig jaar al succesvol aflegde.

Maarten van der Weijden ‘op stoom’

Dat Maarten van der Weijden op het moment van schrijven ergens in het zuiden van Friesland wandelt, is bijna een wonder. Zwemmend had hij het zwaar, maar gisteren had hij een bijzonder productieve dag. Vroeg in de ochtend tikte hij in Leeuwarden na het zwemmen aan en legde in no time zijn tweede Elfstedentocht fietsend af. Kort na 18.00 uur maakte hij een echte triatlon-wissel, door vanaf de racefiets meteen de wandelschoenen aan te trekken om zonder pauze aan zijn slotstuk te beginnen. Nóg een keer ruim 200 kilometer…

Maar alles voor het goede doel: geld ophalen voor onderzoek naar kanker, de ziekte die Maarten van der Weijden zelf overleefde (leukemie). De teller staat op dit moment op bijna 1 miljoen euro.

Meerder gezinsleden hebben erfelijke aandoening

Het tv-programma Maarten van der Weijden: Elfstedentriatlon volgt dagelijks mensen die zelf kanker hebben, het in hun omgeving meemaken of zijn genezen. Tv-maker Joris Linssen zoekt hen op. „Als anderen die rotziekte hebben en jij niet, dan voel je je soms bijna schuldig”, zegt Linssen aan de NPO 1-tafel. Dat geldt zeker voor John. „Zijn hele gezin heeft het MEN-syndroom waardoor je kanker kunt krijgen, maar hij niet. Hij voelt zich eigenlijk schuldig.”

Genoemde John Haesakkers laat daarop een fotomuur zien met de kinderen en de kleinkinderen. Hij wijst drie van zijn kinderen aan die het MEN-syndroom hebben en de enige dochter die het niet heeft. En ook een kleinkind, een jong meisje, heeft het syndroom. „Mijn vrouw Marion heeft het ook”, zegt John. „Die heeft het ontdekt, als eerste.”

Pijn overnemen en fietsen met Maarten van der Weijden

In de uitzending is John emotioneel als hij zijn verhaal vertelt. „Het grijpt me heel erg aan en het gebeurt buiten mij om, ik heb er geen grip op.” Marion: „Soms heb ik het idee dat er een tijdbom in mijn lichaam zit. Maar het kan ook zo zijn dat het stil blijft staan, dat is de onzekerheid. Dat je niet weet wat er gaat gebeuren.” Maar: „Over mezelf maak ik me eigenlijk niet zo heel veel zorgen. Ik maak me meer zorgen over m’n kinderen.” John knikt: „Wil je niet allemaal de pijn van je kinderen overnemen, als dat zou kunnen? Ik denk dat dat zo is.”

John probeert met zijn gezin ook te genieten van mooie momenten. Gisteren was er zo’n moment. Hij fietste mee met Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedentriatlon. Marion geeft aan enorm trots op John te zijn dat hij dat wil doen. En haalde John Haesakkers het? Jawel! De volle 200 kilometer, keurig in het peloton. „Gewoon achter Maarten aan. Het ging als een speer, ik kan niet anders zeggen.” Andere fietsers waren onder meer de schaatstoppers van Team Reggeborgh, waaronder Kjeld Nuis en Femke Kok.

Wil je meer weten over hoe het verder gaat met Van der Weijden in de Elfstedentriatlon? Alle info over waar Maarten van der Weijden nu loopt, vind je hier.

Kijkers smullen van ongemakkelijkheid aan Marcel & Gijs-tafel: ‘Prachtige puinhoop’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.