Redactie Metro
Redactie Metro Health & mind 24 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Meer bijwerkingen bij eerste prik AstraZeneca dan bij Pfizer

Vrouwen die onder de 65 jaar zijn en worden geprikt met het AstraZeneca-vaccin, hebben meer last van bijwerkingen dan vrouwen onder de 65 die het Pfizer/BioNTech-vaccin krijgen.

Dat concludeert Bijwerkingencentrum Lareb na onderzoek onder 4000 vrouwen. Het gaat hierbij om de eerste vaccinatie.

Meer bijwerkingen bij AstraZeneca

Na een prik met het middel van ‘Astra’ ervaart 61 tot 67 procent van de vrouwen hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid of algemeen niet lekker voelen. Na de Pfizer/BioNTech-vaccinatie was dit 22 tot 36 procent.

Daarbij kreeg 39 procent van de vrouwen in het onderzoek na de AstraZeneca-prik koorts. Bij het Pfizer/BioNTech-vaccin was dit 5 procent. Volgens Lareb duurde de koorts meestal maar één of twee dagen.

„Het is goed dat mensen er op voorbereid zijn dat ze een dagje koorts kunnen krijgen en zich niet lekker voelen en er rekening mee houden, bijvoorbeeld in verband met mogelijk verzuim van werk”, zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Zorgmedewerkers

Lareb baseert zich op een onderzoek onder vrouwen van 21 tot 65 jaar. Van hen kregen 599 Pfizer/BioNTech en 3331 AstraZeneca. Het zijn vooral zorgmedewerkers, meer dan 92 procent. Volgens het centrum is tot nu toe alleen deze groep groot genoeg om al een vergelijking te kunnen maken.

Hoe vaak bijwerkingen worden ervaren, kan anders zijn in de andere groepen. Ook kan iemand die bijwerkingen ervaart, mogelijk eerder meedoen met het onderzoek. Meer resultaten over de andere leeftijdsgroepen, mannen, de tweede vaccinaties en het vaccin van Moderna volgen later.

Vandaag verder geprikt met AstraZeneca

De GGD’en zijn vanochtend weer verder gegaan met het prikken van AstraZeneca. De vaccinaties met dat middel waren anderhalve week geleden stilgelegd uit angst voor mogelijke zeldzame bijwerkingen, met name trombose. Toch zijn de voordelen van het vaccin groter dan de mogelijke risico’s. Het is veilig voor gebruik en effectief, oordeelde de EMA.

GGD’en dienen het AstraZeneca-vaccin toe aan mensen die in de zorg werken. Vanwege de prikpauze moesten 43.000 prikafspraken worden afgezegd. Die mensen zijn als eersten aan de beurt.

Huisartsen dienen het vaccin van AstraZeneca ook toe. Zij geven het aan 60- tot 64-jarigen, mensen met het syndroom van Down en mensen met extreem overgewicht. Verder wordt het vaccin gegeven aan medewerkers en cliënten van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ook die inentingen beginnen deze week.

Janssen levert volgende maand bijna 170.000 coronavaccins

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.