Erik Jonk
Erik Jonk Gezondheid 1 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Vanaf oktober 2023 mogen e-sigaretten nog maar één smaak hebben

E-sigaretten mogen vanaf 1 oktober 2023 alleen nog naar tabak smaken. Het verbod op alle andere smaakjes, die nu nog veel aftrek vinden, gaat dan definitief in.

Het roken van e-sigaretten, ook wel vapen genoemd, gebeurt steeds vaker. Vooral in uitgaansgelegenheden is het veel ‘raak’. Dat de overheid daar nu paal en perk aan wil stellen, blijkt uit een publicatie in de Staatscourant waar de NOS als eerste over berichtte.

E-sigaretten niet meer verleidend

Het verbod is al twee jaar geleden aangekondigd, maar liep intussen vertraging op. In de zogenoemde Tabaks- en rookwarenregeling komt een lijst te staan met zestien smaakstoffen, die allemaal naar tabak smaken. Het idee is vooral dat rokers van e-sigaretten ze zo nog wel kunnen gebruiken om van hun verslaving af te komen, maar jongeren niet verleid worden door „allerlei verleidelijke, exotische smaakjes”.

Zeven stoffen die ook naar tabak smaken, maar waar het RIVM voor had gewaarschuwd vanwege gezondheidsrisico’s, worden niet toegestaan. Het RIVM heeft overigens ook gewaarschuwd dat van de overige smaakjes niet helemaal duidelijk is hoe slecht ze zijn.

Volgens de nieuwe regels mag ook niet op de verpakking vermeld staan dat e-sigaretten naar iets anders smaken dan tabak. De nieuwe regels gaan op 1 januari in, maar de verkoop zelf wordt pas vanaf 1 oktober echt verboden. In de tussentijd mogen de voorraden opgemaakt worden.

Bestaat de ‘nep-sigaret’ straks nog wel?

De Esigbond, brancheorganisatie van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten, denkt dat e-sigaretten in Nederland door de nieuwe wetgeving „ophouden te bestaan”. Voorzitter van de bond Emil ‘t Hart zegt dat de zestien smaakstoffen waartoe makers van e-sigaretten zich moeten beperken geen goede tabakssmaak opleveren.

Bovendien stappen volgens ‘t Hart rokers vaak snel over van tabakssmaak naar andere smaakjes, omdat dit ze zou helpen sneller van hun rookverslaving af te komen. De verleiding tot het roken van gewone sigaretten wordt minder als iemand overstapt op bijvoorbeeld een fruitsmaak, zo redeneert ‘t Hart. Dat zoete smaken vooral jongeren aantrekken tot de e-sigaret klopt dus volgens hem niet. Sowieso gebruiken volgens ‘t Hart relatief weinig jongeren de e-sigaret. De Esigbond noemt het smaakverbod „een grote vergissing”.

Zoon Marion Koopmans schreef boek over haar: ‘Bedreigingen kruipen onder je huid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.