Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vapen steeds populairder tijdens uitgaan: ‘Het is gewoon in’

Het roken van e-sigaretten, ook wel vapen genoemd, gebeurt steeds vaker in uitgaansgelegenheden. Beveiligers van clubs zien steeds vaker gebruikte e-sigaretten op de grond liggen. Dat schrijft de NOS na een rondgang bij horecagelegenheden.

„Als je de dansvloer opruimt na een uitgaansavond dan zie je in groeiende mate leeggezogen wegwerp-e-sigaretten op de grond liggen”, zegt de Haagse nachtburgemeester Pat Smith tegen de NOS. „Een paar jaar terug lag er misschien een enkele, maar na de coronamaatregelen is dat flink toegenomen.”

Er geldt al sinds jaren een rookverbod in horecagelegenheden. Dat geldt ook voor vapen. Maar beveiligers van die plekken vinden het te lastig om het verbod te handhaven, omdat een e-sigaret klein en daardoor erg onopvallend is.

Vapen als ‘gezonder’ alternatief voor roken

De e-sigaret of vape kwam in eerste instantie op de markt als een ‘gezonder’ alternatief voor roken. Vaak hebben deze elektronische sigaretten een zoet smaakje. Inmiddels is duidelijk dat gebruikers bij het inhaleren net zo goed zorgen voor schade aan de luchtwegen. Ook hebben gebruikers een hogere kans op het krijgen van kanker.

Maar dat weerhoudt hen er niet van om te vapen. „Het is gewoon ‘in’, vooral onder jongeren”, zegt Tom Voeten van anti-rookorganisatie Clean Air Nederland tegen de omroep. „Het is destijds in de markt gezet als een hulpmiddel om van je verslaving af te komen, maar in de praktijk is de marketing veel meer op jongeren gericht en levert het juist verslaving op.”

Verbod op verkoop van e-sigaretten met zoet smaakje

Overigens worden e-sigaretten met een zoet smaakje vanaf aankomend jaar verboden voor de verkoop. Het is dan gedaan met de vapes met een zoet fruitsmaakje die in de winkel liggen. E-sigaretten die een tabakssmaak hebben, mogen nog wel worden verkocht.

De hoop is dat daardoor minder mensen gaan vapen, omdat een tabakssmaak minder laagdrempelig is dan een zoet fruitsmaakje. „Dat smaakjesverbod zal heel effectief zijn”, verwacht anti-rookorganisatie Clean Air Nederland. Als het aan longartsen ligt, komt er in Nederland een verbod op alle e-sigaretten.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Roken moet geheel verboden worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.