Erik Jonk
Erik Jonk Fit & gezond 25 okt 2021

Roep om protocol rond snotneus op het werk: ‘Thuis blijven en testen’

Werkgevers zouden met een protocol over de snotneus hun werknemers duidelijk moeten maken wanneer die wel of niet naar het werk kunnen komen. De reden: er is geen ‘snotneusprotocol’ en de griep komt eraan terwijl ook het coronavirus rondwaart.

Voor dat idee pleiten arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare vandaag. De maatregel moet een forse stijging van het aantal griepgevallen en coronabesmettingen en dus ziekteverzuim voorkomen deze herfst en winter.

Ziekteverzuim door de snotneus al gestegen

Het ziekteverzuim is in september gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat is een jaarlijks terugkerende seizoenstrend, wanneer de vakanties voorbij zijn en het griepseizoen begint. Tijd voor de welbekende snotneus dus. En die kunnen we er volgens genoemde organisaties in coronatijd niet zo goed bij hebben. Ondertussen is de roep om strengere coronamaatregelen sowieso al gaande. Ziekenhuisbestuurders trokken dit weekend aan de bel. IC-baas Diederik Gommers deed het in talkshow Humberto gisteravond nog eens dunnetjes over.

Maar ook die snotneus is dus iets om over na te denken. Volgens bedrijfsarts Truus van Amerongen van ArboNed was vorig jaar hierop een uitzondering. „Door alle coronamaatregelen zoals afstand houden en thuiswerken, bleef de griepgolf uit. De verwachtingen voor dit jaar zijn heel anders”, zegt zij. De arbodiensten raden aan de basismaatregelen na te leven om verzuim te voorkomen. „Dus was je handen, houd afstand, blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen”, aldus Van Amerongen.

Psychische klachten, burn-out en stress

Van elke honderd ziekmeldingen blijven volgens de arbodiensten in vijftien gevallen de werknemers langer dan zes weken thuis. Dat waren er vorig jaar nog tien op de honderd. De impact hiervan is enorm voor werkgevers en werknemers, aldus Van Amerongen. Van het totale aantal verzuimdagen komt 30 procent door psychische klachten. „Die werknemers ben je gemiddeld 237 dagen kwijt en met een burn-out zelfs 293″, zegt Van Amerongen.

ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare-groep en gezamenlijk werkzaam voor zo’n miljoen werkenden, raden werkgevers aan om alert te zijn op signalen van stress bij werknemers. „Kijk daarbij ook naar de ideale mix van werken vanuit huis en op kantoor. Dat is voor iedereen anders en afhankelijk van persoonlijke drijfveren”, aldus Van Amerongen. „Laat daarom ruimte voor eigen regie.”

Veel corona en weinig personeel: ‘Zorg in ziekenhuizen inhalen lukt nu al niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Roep om protocol rond snotneus op het werk: ‘Thuis blijven en testen’
Sluiten