Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Sport 25 okt 2021

Nog vijf stappen en dan wereldkampioen? Max Verstappen komt er akelig dichtbij

Komt de wereldtitel er dan eindelijk? De Max Verstappen-hype-trein rijdt al op volle toeren sinds zijn debuut in 2015 en kwam op stoom na zijn eerste Grand Prix-overwinning in 2016. Maar nu, in zijn zevende seizoen in de Formule 1, staat er iets anders te gebeuren. Nog vijf stappen tot het wereldkampioenschap, of…?

„Daar komt ‘ie door de laatste bocht richting start-finish. Wat een gevecht, wat een knokpartij, maar Verstappen wint de Grand Prix van Amerika en loopt uit in de tussenstand van het WK! Een geweldig gevecht met Lewis Hamilton!”

Grand Prix van Amerika

Ziggo Sport-commentator Olav Mol jubelde het uit toen het vuurwerk explodeerde voor Max Verstappen op het Circuit of the Americas. Na 56 ronden knokken kwam de Nederlander als overwinnaar over de streep in een zinderend Texas. 120.000 fans waren aanwezig en juichten elke coureur toe, de populaire Verstappen in het bijzonder.

Zaterdagavond laat, Nederlandse tijd, pakte de Limburger zijn negende poleposition van het seizoen. De start van zijn grote rivaal Lewis Hamilton was zondag echter een fractie beter, en zo keek hij tegen de achtervleugel van de Mercedes aan. Bocht 1 zou de laatste keer van de race zijn dat de twee kemphanen zij aan zij reden, maar dat maakte de race niet saai.

Goed, we zijn dit seizoen verwend met spectaculair racen en krankzinnige uitslagen, dus was de Grand Prix redelijk saai. Toch, als je de race saai vond, keek je niet goed. Niet alleen gebeurde er van alles in het middenveld tussen Ferrari en McLaren en Alfa Romeo en Alpine, vooral vooraan was het loeispannend.

Verstappen vs. Hamilton

De strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton vond namelijk niet direct plaats door middel van uitremacties en wheelbangen, maar op de pitmuur. Door de inhaalactie van Hamilton in de eerste bocht werden Verstappen en Red Bull in een andere strategie gedwongen. De Red Bull van Verstappen had misschien wel de snelheid om het op de baan te doen, maar koos ervoor vroeg de pitstop te maken.

Twee keer ging Verstappen eerder dan Hamilton naar binnen voor nieuwe banden. Dat leverde de Nederlander initieel een voorsprong op, maar dat maakte het uiterst spannend richting het einde van de race. Met acht ronden nieuwere banden en dus een pak meer grip, haalde Hamilton zijn Nederlandse uitdager langzaam, of soms met happen van ruim een seconde per ronde, binnen. In de laatste vijf, zes ronden werd het billenknijpen en was de zevenvoudig wereldkampioen duidelijk zichtbaar in de spiegels van Verstappen.

Indrukwekkend seizoen Max Verstappen

Hij hield het echter. Nét. De Red Bull hield het. De Honda-motor hield het. En dat hebben we in andere seizoenen wel eens vaker gezien. En dus kan het dat Max Verstappen met nog vijf races te gaan twaalf punten voorsprong heeft op Lewis Hamilton. Het grote rekenen is begonnen: worden het er acht voor Lewis of één voor Max?

Verstappen wordt elk jaar beter, maar belangrijk is vooral dat Red Bull hun beste jaar en auto heeft sinds de vier wereldtitels van Sebastian Vettel tussen 2010 en 2013. Het resulteert erin dat Verstappen acht van zijn in totaal achttien Grand Prix-overwinningen dit jaar pakte en dat de Nederlander fier bovenaan staat in de WK-stand.

Dat komt met name door de enorme constantheid van de rijder. Hij viel drie keer uit vanwege crashes, maar kende nog geen technische problemen en eindigde verder louter eerste of tweede. Alleen in Hongarije werd hij negende, maar ook dat kwam door crashschade.

Wordt Max Verstappen wereldkampioen?

Twaalf punten verschil en nog maar vijf races te gaan: Mexico, Brazilië, Qatar, Saudi-Arabië en Abu Dhabi. Wat zijn de kansen van Max Verstappen op de wereldtitel? Lewis Hamilton blijft een levende legende van de sport en zal koste wat het kost zijn achtste wereldtitel willen pakken, zodat hij Michael Schumacher voorbij is.

Maar twaalf punten haal je niet zomaar in. Als de onderdelen van de Red Bull intact blijven en Verstappen verder niet crasht, kunnen we ervan uitgaan dat Hamilton nog drie keer moet winnen om wereldkampioen te worden. En dat terwijl hij ‘pas’ vijf keer won dit seizoen. Bovendien heeft de Mercedes het regelmatig lastig in Mexico en Brazilië. En dan zijn er ook nog altijd de verraderlijke puntjes voor de snelste raceronde. Daarbij komt dat de Mercedes-motor voor het eerst in jaren écht aan de bak moet en dat leidt tot veel versleten onderdelen en dus gridstraffen.

Nog vijf ‘oorlogen’ tussen Verstappen en Hamilton in Amerika en het Midden-Oosten. Het zal spannend zijn tot het bittere einde. En de kans dat we een eerste Nederlandse wereldkampioen krijgen wordt met de race groter.

Is Ajax te groot voor Eredivisie na vernedering PSV? ‘Staat geen enkele maat op Ajax’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog vijf stappen en dan wereldkampioen? Max Verstappen komt er akelig dichtbij
Sluiten