Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Diederik Gommers haalt uit naar Op1: ‘Volle talkshowtafel voelt ongemakkelijk’

Diederik Gommers, misschien wel Nederlands bekendste ic-arts, is niet vies van een bezoekje aan een talkshow hier en daar. Het lijkt alsof we hem de laatste tijd steeds vaker zien. Zo sprak hij laatst bij Op1 over een vaccinatieplicht, dat de politiek daarover moet nadenken. Maar gisteravond, bij Humberto, haalde hij lichtelijk uit naar datzelfde programma.

Volgens de arts was de talkshowtafel daar namelijk te vol.

Gommers bij Humberto: ‘Blij dat we met z’n vieren zitten’

Alhoewel we geen afstand van elkaar meer hoeven te houden, past Gommers nog erg op met welke mensen hij ziet. „Ik zie iedere dag dezelfde mensen op mijn werk. Op het moment dat ik ergens naartoe ga waar ik het risico loop op andere mensen, ben ik ook voorzichtig.” Met een leeftijd van 57 valt de ic-arts namelijk binnen de risicogroep. En dat Op1 de talkshowtafel helemaal vol zet, dat voelt een beetje ongemakkelijk, aldus Gommers.

„Wij zitten nu aan deze tafel vanavond gelukkig met z’n vieren. Ik zag van de week dat we met z’n zessen zaten”, zegt hij wanneer presentator Humberto Tan hem vraagt naar de maatregelen die we ‘op eigen houtje’ nog kunnen volgen. Humberto: „Vind je dat ongemakkelijk?” Volgens Gommers is het niet alleen dat, maar ook „onverstandig”. De cijfers stijgen namelijk – gisteren voor het eerst sinds juli meer dan 6000 besmettingen op één dag – maar we moeten volgens de ic-arts niet louter naar de politiek kijken. „De aanpak van een virus is kijken naar ons gedrag en dat doen we zelf. Natuurlijk beslissen zij, maar de vraag is of wij morgen of vanavond niet al gelijk zelf kunnen beginnen.”

Uitgestelde zorg

Een gevolg van de stijgende besmettingen – en daarmee stijgende ziekenhuisopnames – is de uitstel van de reguliere zorg. Volgens Gommers heeft iedereen wel „een familielid of een kennis die op de wachtlijst staat”. Operaties van iemand met kanker, of iemand die een nieuwe hartklep nodig heeft, kun je volgens hem best een week of een maand uitstellen. Maar dat komt de patiënt niet ten goede. „Uiteindelijk opereer je een slechtere patiënt, omdat iemand zieker wordt als je die operatie uitstelt.”

„Voor die mensen is het vreselijk. Als je steeds moet wachten en niet weet wanneer je aan de beurt bent, dat is frustrerend. Niemand doet iets expres en de druk is groot, maar we willen die mensen ook helpen”, legt Gommers uit.

Wil je de uitzending van Humberto van gisteravond terugkijken? Dat kan hier.

Rutte III behaalde de afgelopen jaren dit treurige record

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.