Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ziekenhuisbestuurders pleiten voor nieuwe maatregelen, Kuipers sluit lokale lockdowns niet uit

De overheid moet in actie komen tegen de stijgende coronacijfers, vinden meerdere ziekenhuisbestuurders en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Zij vrezen voor overbelasting in de zorg als er niet op tijd nieuwe maatregelen doorgevoerd worden.

Vrijdag werden er 139 nieuwe corona-opnames in ziekenhuizen gemeld, het hoogste aantal op één dag sinds mei. In totaal liggen er op dit momenten 698 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. Er is een duidelijke stijging in opnames te zien sinds de versoepelingen van eind september. Met name de hoeveelheid ongevaccineerden is volgens ziekenhuisbestuurders zorgwekkend.

Meeste ic-bedden voor niet-gevaccineerden

Kuipers waarschuwt in het AD dat er zo’n 1,8 miljoen mensen in Nederland niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, waardoor het volgens hem op lokale schaal „makkelijk tot hoge besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames kan komen”. Volgens Wim van Harten, bestuurder van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, is het ook niet waarschijnlijk dat de vaccinatiegraad in ons land binnenkort boven de 90 procent komt. „Dan zul je andere maatregelen moeten doorvoeren, want in de zorg dreigt overbelasting”, zegt hij in Trouw.

De meeste ic-bedden worden namelijk ingenomen door niet-gevaccineerden, liet het RIVM onlangs weten. Zij rekenden uit dat meer dan vier van de vijf ic-patiënten niet gevaccineerd is. Dat zijn zorgelijke cijfers voor de ontwikkeling van het virus. Vooral in bepaalde gemeenten, bijvoorbeeld in de Biblebelt, is er een relatief lage vaccinatiegraad. „Hierdoor kan het nodig zijn dat je lokale lockdowns moet instellen aan de hand van de besmettings- en vaccinatiegraad, zoals nu bijvoorbeeld in Staphorst”, aldus Kuipers.

‘Snellere nieuwe maatregelen nodig’

Stijgende cijfers in andere landen zijn voor Kuipers een signaal dat het de verkeerde kant op kan gaan. „In het Verenigd Koninkrijk zie je toch weer hoge besmettingsaantallen en hoge aantallen ziekenhuisopnames. Dat kan hier ook gebeuren.” Overigens heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk aangegeven voorlopig nog niet te denken aan nieuwe maatregelen. Ook in Nederland is het kabinet nog niet in paniek, meldden Haagse bronnen eerder op vrijdag.

Zij komen op 5 november met een update wat betreft het coronabeleid, en zien voorlopig nog geen reden om hier al eerder een beslissing over te nemen. Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc zegt in Trouw dat dit te laat is. „Als je nu ingrijpt, kunnen de maatregelen kleiner zijn”, zegt de internist-infectioloog. „De overheid moet mensen ervan bewust maken dat corona nog niet voorbij is en hameren op maatregelen zoals het houden van de anderhalve meter en thuiswerken. De urgentie van de boodschap is compleet verloren gegaan. Als je nu wacht, dan kom je op een punt dat je zwaardere maatregelen nodig hebt.”

Veel corona en weinig personeel: ‘Zorg in ziekenhuizen inhalen lukt nu al niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.