Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Sport 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Is Ajax te groot voor Eredivisie na vernedering PSV? ‘Staat geen enkele maat op Ajax’

Waren Ajax-fans al in de zevende hemel na een klinkende overwinning in de Champions League op Borussia Dortmund, ook de maandag is een stuk draaglijker voor Ajacieden. De club uit Amsterdam won gisteren al even klinkend van rivaal PSV.

„Zondag is het payback time.” Het zijn de dreigende en veelbelovende woorden van Ajax-trainer Erik ten Hag voor de wedstrijd van de regerend landskampioen tegen haar grootste uitdager als het gaat om de landstitel.

Payback time Ajax

Die payback time sloeg op een duel van een ruime twee maanden geleden. Begin augustus kruisten Ajax en PSV voor het laatst de degens, ditmaal in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Ajax was duidelijk niet de ploeg die er nu staat en kreeg in eigen huis met liefst 4-0 op de broek.

En dus was het payback time op deze Super Sunday in het voetbal, waarop ook in omringende landen absolute krakers op het programma stonden. Olympique Marseille en PSG speelden gelijk, net als Inter en Juventus, terwijl Ronald Koeman met Barcelona onderuit ging bij Real Madrid. En Ajax? Ajax gaf Liverpool het goede voorbeeld door met 5-0 te winnen van PSV, wat Liverpool even later deed bij Manchester United.

Steven Berghuis opende al vroeg de score. Daarna bleef het een tijdje droog, maar in de tweede helft van deze ‘finale’, zoals Ten Hag het vooraf zei, ging Ajax los. In de tweede helft scoorden Sebastien Haller, Antony en Davy Klaassen en maakte aanvoerder Dusan Tadic zijn honderdste doelpunt in de Eredivisie (voor FC Twente, FC Groningen en Ajax).

Immense getallen

Zo wervelend als tegen Borussia Dortmund was het niet, maar opnieuw liet Ajax zien duidelijk de allersterkste in de competitie te zijn. Alleen FC Utrecht en FC Twente wisten punten af te snoepen. Andere clubs werden met veelal grote cijfers verslagen. Het doelsaldo spreekt boekdelen: 37 voor, 2 tegen. Ter vergelijking: PSV staat op 22 om 17 en Feyenoord op 25 en 13. Immense getallen. Voormalig PSV’er Arnold Bruggink zit er één doelpuntje naast. Net als Menno Pot, maar die stuurde zijn tweet volgens het scorebord tijdens de wedstrijd.

Ajax te groot voor Eredivisie?

En dus rijst de vraag: wie gaat Ajax nog stoppen? De competitie is slechts tien wedstrijden oud, maar nu al staat er geen maat meer op dit Ajax. Vorig jaar wonnen de Amsterdammers de competitie al met zestien punten voorsprong. Nu lijkt het de Eredivisie helemaal ontgroeid. Zeker na de voetbalshow tegen grootmacht Borussia Dortmund.

Maar daar denken de fans nu nog niet aan. Voor nu is het vooral nagenieten van een ontketend Ajax. Grappenmaker Jordi van de Bovenkamp reageert gevat: „PSV doet me denken aan die keer dat ik buikloop had, toen hield ik het achterin ook niet meer dicht.”

Nederland ontwaakt na zinderende ‘battle of the knotjes’: ‘Ajax was illegaal goed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is Ajax te groot voor Eredivisie na vernedering PSV? ‘Staat geen enkele maat op Ajax’
Sluiten