Julia Osendarp
Julia Osendarp Gezondheid 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Personal trainer onthult trucjes achter misleidende fitness-Instagramfoto’s

Dat Instagram soms een vertekend beeld geeft van de realiteit, dat wisten we wel. Maar de Britse personal trainer Georgina Cox onthult wel hele makkelijke trucjes om volgers te misleiden. In een video van slechts tien seconden verandert haar lijf naar een ‘fitbody’.

Op haar eigen Instagram-pagina laat Cox behoorlijk wat andere soort beelden zien als het gaat om het ‘perfecte lichaam’. Haar account staat vol met foto’s en video’s van haar realistische lijf. Met cellulitis, eetbuien en hier en daar een vetrolletje. De Britse personal trainer wil met haar foto’s mensen waarschuwen voor de valse en onrealistische fitnessbeelden en transformaties die op social media voorbij komen.

Fitness-accounts op Instagram

Cox heeft schoon genoeg van die misleiding. „Toen ik voor het eerst begon met fitnessen, volgde ik veel fitnessaccounts vanwege hun verbazingwekkende ‘transformaties’. Ik geloofde ieder woord, want ik dacht dat foto’s niet logen”, schrijft ze op Instagram.

Ze vervolgt: „Deze accounts moesten me motiveren, maar lieten me alleen maar twijfelen aan mijn harde werk. Ze zorgden ervoor dat ik constant mijn vooruitgang vergeleek met die van hen. Dat terwijl ik wanhopig probeerde te bereiken wat ze hadden.” De fitnessfoto’s maakte haar onzeker. „Ik dacht: misschien werk ik niet hard genoeg, misschien zou ik minder moeten eten, misschien moet ik die dieetpillen kopen.”

Simpele trucjes

Maar volgens de personal trainer is niets wat het lijkt. De zogenaamde transformatie zijn vaak reclame  voor een fitness- of dieetproduct dat niet werkt. „Hoe je poseert, de hoek, de verlichting en hoe je je kleren draagt, alles beïnvloedt de vele ongelooflijke vormen van ons lichaam”, schrijft ze.

In een video laat Cox zien hoe gemakkelijk je de volgers misleidt met een paar simpele trucjes. Door het ondergoed omhoog te treken, je kont in te trekken, schouders naar achteren te doen en je beha hoog op de schouders te dragen, verandert er ineens een heleboel.

Honderdduizenden likes voor video

Haar Instagrampost kreeg honderduizenden likes. Dat het schoonheidsideaal tot vreemde praktijken leidt, blijkt ook uit de post van Cox. Verschillende bedrijven gebruikten screenshots uit haar video om fitnessproducten te promoten. Dat terwijl de beelden slechts tien seconden na elkaar zijn genomen. „Het breekt mijn hart om te weten dat er misschien jonge vrouwen zijn die geloven dat deze producten werken, zoals ik vroeger deed”, aldus de personal trainer.

Haar boodschap is helder. „Laat nooit iets dat je online ziet je vooruitgang, je harde werk of je lichaam in twijfel trekken. Jouw vooruitgang is jouw vooruitgang”, schrijf ze. „Je lichamelijke en geestelijke gezondheid verdienen zoveel meerdan een snelle oplossing.”

Deze acht geven zich bloot in docu over OnlyFans op Videoland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.