Ista van Galen
Ista van Galen | LinkedIn Nieuws 10 mrt 2021 / 14:02 uur

Tienduizenden mensen willen weer sporten en tekenen petitie

Tienduizenden mensen willen weer kunnen sporten. Er is daarom een petitie gestart om de sportsector aan te merken als essentiële dienstverlening. Deze is in een week tijd al ruim 44.000 keer ondertekend.
Onder meer sportscholen, zwembaden en yogastudio’s zijn al maanden dicht vanwege de huidige lockdown. In de eerste lockdown moest de sportsector ook al de deuren sluiten.

Sportscholen essentieel

Als de sportsector wordt gezien als essentiële dienstverlening, zouden de deuren van sportaanbieders onder deze coronamaatregelen open mogen gaan en blijven. Zo is de redenatie van Ronald Wouters en Maurice Ambaum, de initiatiefnemers van de petitie. De sportaanbieders gaan dan uiteraard open „met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM en het protocol verantwoord sporten.”

Onder sportaanbieders vallen de fitnessbranche, de verenigingen, zwembaden, dansscholen, yogastudio’s. „Kortom: alle plekken waar mensen aan hun gezondheid werken.”

De initiatiefnemers noemen beargumenteren onder meer dat het tijdens de coronapandemie van groot belang is om te sporten.  Onder meer om meer weerstand op te bouwen.

Zwembaden behoren ook tot de sportaanbieders.
Zwembaden behoren ook tot de sportaanbieders. Foto: Unsplash.

Minder mensen sporten

Uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF  bleek eind januari dat bijna de helft van de Nederlanders, namelijk 44 procent, minder sport in de tweede lockdown. Vooral kinderen sporten veel minder. Maar liefst 67 procent van kinderen en jongeren tussen de 5 en 18 jaar sport minder sinds de tweede lockdown. Zo’n 8 procent hiervan is zelfs helemaal gestopt met bewegen. Bij Nederlanders boven de 65 jaar is 11 procent minder gaan sporten.

Genoeg ondertekeningen

Het aantal ondertekeningen dat de petitie nu al heeft, is genoeg om  het burgerinitiatief, een uitgebreid voorstel tot beleidsverandering, in de Tweede Kamer te bespreken. Daarvoor zijn namelijk minimaal veertigduizend handtekeningen nodig.

Vervolgens controleert de commissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven middels een steekproef of de handtekeningen wel legitiem zijn. Er volgt pas echt een beleidsverandering als een meerderheid van de Tweede Kamer met het voorstel van het burgerinitiatief instemt. Het is voor nu dus nog even afwachten wat er met dit voorstel gaat gebeuren.

Komende twee weken krijgt Nederland extra Pfizer-vaccins: ‘Boost voor vaccinatie-operatie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Tienduizenden mensen willen weer sporten en tekenen petitie
Sluiten