Erik Jonk
Erik Jonk Lifestyle 19 mrt 2021

Drie sterrenkijkdagen: zelfs turen naar de sterren gaat nu online

De komende drie dagen zijn de 45e Landelijke Sterrenkijkdagen. Of beter gezegd: Sterrenkijknachten. Gaat iedereen weer massaal buiten staan om naar de sterren te turen? Nou, nee.

Bijna alles gaat in coronatijd online. Zoom- of Teamsvergaderingen op je werk. Een groot concert van The Streamers vanuit Carré morgenavond, met onder meer Guus Meeuwis, Davina Michelle en Maan. En van de maan zijn we al snel bij andere sterren. Via livestreams kan het publiek ‘vanaf verschillende plekken in Nederland’ de komende drie nachten naar sterren worden gekeken.

Online sterren kijken, waar kan dat?

Voor livestreams en tijden van het turen naar de ruimte kun je terecht op Sterrenkijkdagen.nl. De drie populaire sterrenkijkdagen zijn het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land. De dagen worden georganiseerd onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).
Volkssterrenwacht Bussloo heeft ook een livestream geregeld, op YouTube. Je kunt naar de sterren kijken vanaf vanavond 18.30 uur. Wie Sterrenkijkdagen op YouTube in het zoekbalkje tikt, vindt er overigens nog meer.

Het voor veel mensen spectaculaire evenement wordt noodgedwongen volledig online gehouden. De organisatie wil geen risico’s nemen met het coronavirus. Iedereen die dat kan deze editie virtueel sterrenkijken, maar dat niet alleen. Je kunt luisteren naar verhalen en lezingen over de sterren, uitleg krijgen over sterrenkunde en leren over de werking van telescopen.

Duizenden bezoekers Sterrenkijkdagen

Bij voorgaande edities trokken de Sterrenkijkdagen steevast duizenden bezoekers. Zij gingen bijvoorbeeld kijken bij een sterrenwacht of met een deskundige op pad gingen om meer te weten te komen over de sterren en sterrenhemel. Vorig jaar werd het evenement in het weekend van 28 februari gehouden, vlak nadat bekend was geworden dat het coronavirus Nederland had bereikt. Van maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen was toen nog geen sprake.

Fysieke activiteiten zitten er nu niet in. Wie interesse heeft in sterrenkunde kan wel leren hoe je daar zelf mee aan de slag kunt gaan, laat de KNVWS weten. „Ook al kun je dit jaar niet op bezoek komen, sterrenkijken is voor iedereen mogelijk. Heb je dus een verrekijker, vogelkijker of telescoop? Grijp dit weekend dan ook aan om daarmee thuis zelf omhoog te kijken naar de sterren”, aldus de organisatie. Op naar de tuin of het balkon dus… en turen maar.

Na 86 jaar vindt Monopoly het tijd voor verandering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drie sterrenkijkdagen: zelfs turen naar de sterren gaat nu online
Sluiten