Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 19 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Inwoners ontvluchten Parijs nu nieuwe lockdown eraan komt

Een ware exodus uit Parijs wordt het genoemd. Kort na de aankondiging door de Franse premier Jean Castex dat er vandaag een nieuwe lockdown wordt ingevoerd in Parijs, is er een stormloop op treinkaartjes ontstaan.

De lockdown geldt in zestien departementen, inclusief de regio van Parijs. Het werd in de Franse hoofdstad al snel onmogelijk een plaats in een trein naar Bretagne of het zuidwesten te boeken. De laatste beschikbare plaats waren in de eerste klas op dure, lange treinreizen met omwegen.

Ook volle vliegtuigen vanuit Parijs

Het is nu niet meer mogelijk met de trein naar bijvoorbeeld Rennes of Biarritz te gaan, stellen Franse media vast. Ook de vliegtuigen naar bijvoorbeeld Corsica zitten vol. Bijna alle departementen waar de strengere lockdown gaat gelden zijn in het noorden van de regio Parijs tot aan het Kanaal en de Belgische grens.

De beperkingen moeten zeker vier weken worden opgelegd in de zestien departementen omdat volgens Castex het coronavirus de laatste tijd weer in opmars is. Scholen blijven wel open, maar alle niet-essentiële winkels uitgezonderd boekhandels moeten dicht. Mensen moeten tijdens de lockdown binnen 10 kilometer van hun huis blijven. Reizen naar andere regio’s is niet toegestaan.

Avondklok Frankrijk

In Frankrijk geldt al een avondklok vanaf 18.00 uur, maar die gaat vanaf zaterdag, een week voor de invoering van de zomertijd, een uur later in. In de regio rond Nice en rond Duinkerken in het noordwesten geldt sinds enkele weken een weekendlockdown.

De lockdown in en rond Parijs geldt voor zo’n 12 miljoen mensen. Een fors aantal probeert vandaag dus nog aan de nieuwe maatregelen te ontsnappen en tijdelijk elders te zitten.

Macron: Toestand Parijs kritiek

President Emmanuel Macron, die de situatie in Parijs eerder deze week kritiek noemde, wil een derde landelijke lockdown voorkomen vanwege de sociale en economische schade. De autoriteiten nemen steeds maatregelen in de gebieden waar veel infecties voorkomen. Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs noemde een lockdown eerder „inhumaan”.

Frankrijk registreerde de afgelopen weken dagelijks ongeveer 20.000 nieuwe besmettingen, maar afgelopen week steeg dat met 20 procent. Donderdag waren het er 38.000, het hoogste aantal in vier maanden. „Vreselijke cijfers”, aldus premier Castex. Meer en meer lijkt dit een derde golf door de virusvarianten, zei hij. Met argusogen wordt ondertussen een nieuwe coronavariant in de gaten gehouden, die van Bretagne.

Intensive cares drukbezet

Ziekenhuizen in Parijs brengen intussen patiënten over naar andere delen van het land. In totaal liggen in Frankrijk 4246 coronapatiënten op de intensive care, het grootste aantal dit jaar tot nu toe.

Meer dan 91.600 mensen in Frankrijk zijn overleden aan COVID-19. Ruim 5,7 miljoen Fransen zijn inmiddels geprikt met een eerste dosis van een coronavaccin. 2,4 miljoen hebben ook de tweede vaccinatie gehad. Volgens Castex is een versnelling gaande.

Gevangenzetting van Oeigoeren in China: ouders gescheiden van hun kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Inwoners ontvluchten Parijs nu nieuwe lockdown eraan komt
Sluiten