In vrede heengaan

Annemiek Wassenburg 7 jul 2024

Ja, dat zou je een voltooid leven kunnen noemen. Een echt voltooid leven. Je hebt gedaan wat je doen wou, gezien wat je zien wou. Mooier kan je leven niet meer worden.

Lees het Lucas-Evangelie, 2; 29-32. De oude Simeon wordt  nog maar door één ding op de been gehouden: de verwachting dat hij de Verlosser nog zal zien. Zo gebeurt het ook. Dan is zijn leven voltooid. Het is volbracht.

Wat de huidige barbaren nou echt bedoelen met de term ‘voltooid leven’, is nogal vaag. Dat het grondig is voorbereid, is wel luid en duidelijk. In de jaren negentig begon het gezeik al over dat ene onderwerp: de tsunami van ouderen. Help, straks heeft de rest niks meer. Is een tweederangs-euthanasie niet wat? Een standaardpil voor 75-plus? Blijven vragen; de aanhouder wint.

Stapje voor stapje naar het doel

Zo werd de weg geëffend voor de volgende stap: de Anti-zorgwetten voor ouderen. Gevolg: uitsluiting, verwaarlozing en verlies van zelfstandigheid en waardigheid. Zo wordt 75-plussers op uiterst vileine wijze de mening opgedrongen dat ze geen bestaansrecht meer hebben. Bloemlezing: Hoe krijgen we ouderen hun huis uit? Ze houden nodeloos ziekenhuisbedden bezet. Heeft dure medicatie nog nut bij dor hout?

De voorbereiding van wetgeving voor voltooid leven. Serieus: dan ‘mag’ je als 75-plus ook dood zonder een moeizame euthanasie-procedure. Het wordt gepresenteerd als zelfbeschikking en vrijheid, maar is in werkelijkheid een verborgen verplichting, gemanipuleerd door mediagedram, achterbakse overheidsdruk en de vrees je dierbaren tot last te zijn vanwege de bewust falende zorg. Dat is trouwens al bevestigd door eerder onderzoek. De conclusie was dat een structurele, autonome doodswens onder 75-plussers zeldzaam is. Wel vrezen de lagere inkomens onder hen afhankelijkheid, eenzaamheid en immobiliteit.

Echte mensen en onmensen

Hoe dat gaat aflopen? Zie de huisartsen-rapportage over de zorg tijdens de eerste corona-golf. Bij 1566 mensen ouder dan 80 is het stervensproces geregistreerd. Het duurde tussen de vijf en twaalf dagen om te stikken en te sterven. Zonder zorg of verzachting. Want de zorg was in elkaar gezakt en mondkapjes waren er zogenaamd niet genoeg. En uitgerekend middenin die periode bracht een groep gewetenloze ambtenaren op verzoek van een gewetenloze regering advies uit om de zorg nog verder uit te kleden. In afwachting van de volgende pandemie, die ouderdom heet. Eindelijk eens een ‘omvolking’ waarbij de initiatiefnemers schone handjes houden. Maar verschilt deze versie echt zoveel van het oorspronkelijke kwaadaardige verzinsel? Ook toen werden echte mensen als waardeloos bestempeld door onmensen. Met de dood als gevolg.

Nog iets: menswaardig sterven op een zelfgekozen tijdstip is onmogelijk zonder gedegen palliatieve begeleiding. Het lichaam is op dat moment nog te levend om makkelijk en snel dood te gaan. Uiteraard kost echte stervenszorg geld; rechtsstatelijkheid is nooit gratis. Dus oprotten: Laatste Wil. En D66 erbij. Nemen jullie zelf maar een lekker hapje ‘X’. Anders zou het klootjesvolk nog gaan denken dat voltooid leven niet voor de ‘elite’ geldt.

Krom recht

Artikel 1 van de Grondwet weer: gelijke behandeling in gelijke gevallen voor allen die zich in Nederland bevinden. Vraagje: als de Grondwet gelijke behandeling verplicht, waarom geldt dat stervensrecht dan alleen voor 75-plus? Antwoord: het is geen recht maar een smoes. Nu maar hopen dat die rot-wet er never en nooit komt. Dus hou ze in de gaten, die… (censuur).

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties