Belle BB en Jolie Birkin

Claude Aendenboom 6 jul 2024

In 1990 zou ons gezin Nieuwjaar vieren in een loft met zicht op de Noordzee. Daar zouden we voor het eerst mijn Waalse halfbroer Xavier ontmoeten. Mijn Vlaamssprekende broer Tom en ik namen verlegen plaats aan de feesttafel. Maar de grote mooie Xavier, goed opgevoed als hij was, brak meteen het ijs en bood ons een glaasje rosé aan.

Hij glimlachte om Toms zwarte t-shirt waarop een foto van The Doors stond gedrukt en zei: „Ik ben fan van Serge Gainsbourg.” Wij kenden deze Parijse zanger niet en dus stak Xavier een cd in de hifi-keten met als eerste hit Bonnie and Clyde. Vader bulderde het lachend uit: „Ach ja mijn zoons, dat lied zong hij met zijn liefje BB?”

BB, Brigitte Bardot, ja die was ons wél bekend. Vader was al jaren fan van deze Franse actrice en zangeres en dweepte met haar, soms tot vervelens toe. Toen hij tijdens een Zwitserse wintervakantie met mijn moeder kennismaakte, dacht hij zelfs dat hij met BB uitging. Moeder sprak immers vloeiend Frans, ze had in haar jeugd alle grote Franstalige schrijvers gelezen. Na de après-ski belandde mijn jonge moeder Vivi die nacht in zijn hotelkamer. Twee dagen later hoorde mijn chauvinistische Waalse vader zijn liefje telefoneren met haar zus Berna. Hij kon zijn oren niet geloven: Vivi was een rasechte Vlaamse! Vader kon echter niet meer terug, hij was stapelverliefd geworden op het meisje met de lange, goudblonde vlecht.

Je t’aime moi non plus

Dat vertelde vader ons allemaal tijdens het nieuwjaarsfeest terwijl we naar Xaviers cd van Gainsbourg luisterden. Deze songs konden mij meteen bekoren want diezelfde avond werd ik al fan, vooral nadat ik de song Je t’aime moi non plus hoorde. Vader bulderde het weer lachend uit: „Dat zong de lelijkaard met zijn liefje JB, jawel Jane Birkin.” Xavier liet snel een foto zien van haar. Ik zag een jongedame die veel sex-appeal had. Ik sliep vredig in met het laatste nummer van de cd, Les initials BB. Of zingt Serge over JB? Ach ja, ik had te veel wijn gedronken. Het begon hevig te sneeuwen.

Wat had ik BB en JB graag eens in levende lijve willen ontmoeten. Zal niet meer lukken, want Jane Birkin overleed vorige zomer in Parijs. Maar Bardot leeft gelukkig nog. Vorige week keek ik nog eens naar het boek dat vader ooit kocht voor moeders 37ste verjaardag. Het boek staat vol foto’s van BB waarbij zij halfnaakt poseert aan de Azurenkust, op haar Harley-Davidson en in haar grote rieten stoel naast een palmboom.

Toeval

En zoals altijd in mijn wonderlijke artiestenleven gebeurde er iets bijzonders. Vanmorgen piepte alweer te vroeg mijn smartphone. BB verzocht mij om lid te worden van haar group! Toeval? Claude Aendenboom gelooft niet in toeval. En dus klikte ik meteen op de link om eindelijk in contact te komen met haar. Hopelijk regelt zij een rendez-vous. Heb alvast een gedicht voor haar geschreven:

Ooit wens ik lid te worden van de JB-group. Nee, ik heb het niet over Jane Birkin, maar over een andere JB, de chansonnier Jacques Brel. Net als ik beschouwde hij zichzelf als een Waalse Vlaming. Deze man is dus eveneens een BB, een Beroemde Belg. Zoals mijn vader zijn kinderen met elkaar verzoende, probeerde Brel destijds de Walen en de Vlamingen te verenigen. Ach tevergeefs, want nu na de parlementsverkiezingen trek ik maar één conclusie: ‘BB! Jawel: België Barst.’

Dat voorspelde mijn inmiddels overleden vriend en visionair JB ooit, Jan Buytaert. Is hij ook een BB, een Beroemde Belg? Jazeker, hij is één van de grootste kunstschilders van ons land.

Maar eigenlijk gaat dit verhaal over BB en JB: Belle Bardot en Jolie Birkin. Deze twee sterren blijven immers de mooisten van ons firmament.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties