Invasie van ‘vier Russen’ – sneuvelbereidheid

Han Maas 10 jun 2024

De Rijksoverheid denkt dat ze met een stelletje kleuters te maken heeft in een stigmatiserend spotje over de Europese verkiezingen. Een vrouw van kleur legt uit waarover er gestemd wordt. Alsof wij niet weten dat een gekleurde vrouw dat weet; zo discriminerend. En zo komisch dat de vrouw hard moet praten omdat de kapper de föhn op haar heeft gericht – die vast ‘van homo’ is, want alle kappers zijn toch homo?

„En daarom mag jij ook stemmen”, zegt even later een andere vrouw. Waarom dan? Je bent Nederlander en 18 jaar of ouder. Als je dat niet weet, tja, ga dan maar niet stemmen. Maar bedankt overheid, dat het mag.

Je stem komt terecht bij een Europese politieke familie, bij wie je je thuis voelt. Heerlijk knus: groen bij groen, links bij links en extreemrechts bij extreemrechts, ook al ben je niet extreem. Nu is het wel zo dat je Franse en Duitse familie aanzienlijk groter zijn dan je Nederlandse. Dus welk spel er gespeeld wordt… Je doet maar mee met de buitenlandse oom met de hardste stem, die de migratieregels bepaalt en hoeveel er nu weer aan Zelensky wordt betaald. Kogelgeld. Net zolang totdat de laatste Oekraïner en Rus zijn gesneuveld en ondertussen Poetin op de koffie wordt gevraagd. Met Rutte aan het NAVO-roer kun je ook té gastvrij je koffieservies laten sneuvelen.

De sneuvelbereidheid groeit. Bijna de helft van de Nederlanders wil vechten voor het vaderland, melden de media. Mij is niets gevraagd, maar ik was dolblij dat ik destijds buitengewoon dienstplichtig werd. Ook al zou er ‘nooit meer oorlog’ komen in het veilige Europa waar voormalig Joegoslavië slechts een uitzondering was. En welke Nederlander is bereid aan de voet van de Grebbeberg in een schuttersputje te gaan liggen terwijl de echte Nederlander niet eens bestaat volgens onze Argentijnse koningin?

‘Samen’, ‘verbinden’, was al tijdens de coronatijd een utopie. Je mag al blij zijn dat je niet sneuvelt door een fatbiker. Wat dat betreft: laat de Russen maar komen als opvolgers van de Duitsers en massaal die fatbikes in beslag nemen van de echte Nederlander.
Maar aan de schijnveiligheid ‘nooit meer oorlog’ is een einde gekomen. Ook kinderen worden er onzeker door en raken ervan in de war:

„Wat betekent invasie?”
„Dat was op 10 mei 1940, een hele tijd geleden. De Duitsers bezetten toen ons land. Maar waarom vraag je dat? Je kijkt zo ernstig.”
„Is dat hetzelfde als met de Russen?”
„Russen… hoe kom je daar nou bij?”
„Dat zei de man van het Journaal vandaag. Het zijn er nu nog maar vier…”
„Ik begrijp je niet. Wat zei de man van het Journaal dan precies?”
„Hij zei: ‘Veel mensen hebben nu de griep, want er is een ware invasie van vier Russen’.”

In ’45 wonnen we van de Duitsers. In ’88 weer en versloegen we de Russen. Dus om je, voordat je in de finale sneuvelt, nu al over te geven door een witte haarband te dragen, is zwaar overdreven.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties