Daar zal de mens voor zorgen

Luc Vos 10 jun 2024

Ik denk er vaak aan. Hoe zou het zijn als de zon stopt met schijnen? Als die vurige bol boven ons hoofden er niet meer is.

Ik kijk er graag naar. Genietend van het licht dat ze zonder tekenen van vermoeidheid naar onze aarde stuurt. Helend onder eerste lentestralen op mijn bleke snoet.

Ik kan ervan smullen als mijn huid in het voorjaar gevoelig wordt. Als ik de goede raad van dermatologen en Baz Luhrmann in de wind sla.

Hoe zou het zijn als dat nooit meer gebeurde? Als de zon koers zou zetten naar een andere planeet die haar meer verdient.

Ik weet wel, dit hemellichaam kan niet vertrekken, net zomin als de zon zal uitdoven tijdens mijn leven of dat van mijn nakomelingen. De mens zal dát nooit meemaken.

Diep duister

Maar stel je voor dat het licht boven onze hoofden uitgaat. Diep duister zou intreden, met mogelijke uitzonderingen van straatverlichting die wordt aangedreven door de kleine zon, ook gekend als kernenergie, en de nog steeds donkere walmen de lucht insturende steenkoolcentrales, gevoed door overblijfselen van organismen en wezens – ook mensen – die ooit van diezelfde zon hebben genoten.

Zelfs al zouden we erin slagen om het leven verder te zetten, op die inventieve manier zo eigen aan de mens, zouden we nog willen leven in het eeuwige duister, dieper dan de poolwinter?

Ik kan het mij niet voorstellen, ik heb licht nodig. Stralen die mijn huid verwarmen.

Miljoenen jaren

Ik weet het, deze speculatie is onzin. Het duurt miljoenen jaren vooraleer de zon dooft en mijn eerder geopperde theorie is klinkklare onzin. Maar stel je het toch eens voor.

Wakker worden zonder verschil tussen dag en nacht. Hoelang duurt het vooraleer het slechtste in de mens naar boven komt? Moord en plunderingen. Mensen die gek worden van het duister, zich als zombies gedragen of het leven niet meer aankunnen. Ongevallen op onverlichte straten en niet worden gevonden. De voor eeuwig verdwenen maan.

Stel. Het zou het einde betekenen van dat wat wij zo hooghartig beschaving noemen.

Totale vernieling

Nee, laat maar, Ik wil het mij niet meer voorstellen.
We hebben de zon nodig. Om onze aarde, die we misschien nog van totale vernieling kunnen redden, te voorzien van warmte en vruchtbaarheid.

Nee, de zon zal niet verdwijnen en dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat we geen verdwijnende zon nodig hebben om de aarde te plunderen, meer dan ze ooit kan aanvullen. Nee, de zon zal de aarde niet in de steek laten. Daar zal de mens wel het zorgen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties