Stop voetbalgeweld

Arnold Bergmans 11 jun 2024

Onlangs was het weer raak in Nederland. Voetbal, de sport die miljoenen harten sneller doet kloppen, werd overschaduwd door agressie en geweld.

In Delft, bij een amateurvereniging liep een wedstrijd uit de hand. In Rotterdam ontaardde een duel tussen twee profclubs in chaos bij de aanhang van een partij. Op de Veluwe in Gelderland moest een amateurwedstrijd gestaakt worden vanwege een vechtpartij tussen spelers en omstanders, en in Utrecht stormden gefrustreerde supporters het veld op na een verlies. Het is een schande dat een kleine groep individuen het plezier van velen zo kan bederven.

Wanneer een club verliest, is dat natuurlijk teleurstellend. Maar de woede en agressie die sommige toeschouwers tentoonspreiden, is niet te verklaren. Of ze nu onder invloed zijn of niet, hun gedrag is onacceptabel en schaadt niet alleen de betrokkenen, maar ook de reputatie van de club. Gelukkig zijn de meeste fans vreedzaam en willen zij simpelweg genieten van het spel. Echter, de daden van enkelen werpen een schaduw over de gehele gemeenschap.

Standaard maatregelen

Feyenoord heeft helaas moeten besluiten een net rondom het veld te plaatsen om het gooien van voorwerpen, zoals bekertjes drinken, tegen te gaan. Dit soort maatregelen zouden eigenlijk standaard moeten zijn bij elke betaalde voetbalorganisatie. Het is een effectieve manier om de veiligheid van spelers en supporters te waarborgen en om te voorkomen dat wedstrijden door dergelijke incidenten verstoord worden.

In Griekenland was men het zat. Alle clubs moesten twee maanden zonder publiek spelen als waarschuwing. Deze drastische maatregel lijkt tot nu toe effect te hebben gehad, maar de vraag is hoe lang dit zal duren. In Engeland staan supporters bijna op het veld zonder dat er iets gebeurt. De straffen zijn daar zeer zwaar en de controle vooraf is uitstekend geregeld. Dit voorbeeld toont aan dat het mogelijk is om geweld uit het stadion te weren.

Technologieën

In Nederland zouden we een voorbeeld moeten nemen aan deze landen. We zijn trots op onze technologische vooruitgang, met Eindhoven als Europees nummer één op het gebied van elektronica. Waarom zouden we deze technologieën niet kunnen inzetten om de veiligheid in en rondom stadions te verbeteren? Controle zoals op Schiphol, met behulp van lasers en röntgenapparatuur, zou geweld kunnen voorkomen. Het mag dan twee uur langer duren om een stadion binnen te komen, maar als dat betekent dat we veilig kunnen genieten van een wedstrijd, is dat een kleine prijs om te betalen.

Het is duidelijk dat voetbalgeweld moet stoppen. Onze mooie sport verdient het niet om door een handvol agressieve individuen in diskrediet gebracht te worden. Laten we samenwerken om de stadions veilig te maken, zodat we allemaal kunnen genieten van het spel dat we liefhebben. Veiligheid en vreugde moeten hand in hand gaan, en alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat voetbal blijft wat het hoort te zijn: een feest voor iedereen. Geen halfzachte maatregelen meer, maar duidelijke en doortastende acties. Alleen zo kunnen we het geweld uitbannen voordat het hele voetbal stilgelegd moet worden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties