Hollywood in een spuitje: Ozempic en het grote afvalfeest
Welkom in de wonderbaarlijke wereld van Hollywood, waar zelfs je diabetesmedicatie niet veilig is voor de grijpgrage handjes van gewichtsverliesfanaten. Ozempic, oorspronkelijk ontworpen als een nobele strijder in de oorlog tegen type 2 diabetes, heeft nu een dubbelrol als de nieuwste afvalhype.
Maar pas op, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in het land van instant gratificatie.
Filemon Wesselink, die kennelijk tijd over heeft nu Spuiten en Slikken niet meer op de buis is, besloot een deep dive te nemen in deze nieuwe rage met zijn documentaire. Helaas, nog voordat we kunnen genieten van zijn avonturen met de naald, wordt de uitzending al geblokkeerd door de Inspectie van Volksgezondheid. Blijkbaar is het een no-go om geneesmiddelen aan te prijzen die door je arts onder de toonbank door worden geschoven.
Spiegelbeeld aanpassen
Wat een plottwist, nietwaar? In Hollywood zou dit het moment zijn waarop de held een briljant plan bedenkt. Maar dit is Nederland en Filemon moet het doen met een boze inspectie en een dreigende boete die ergens tussen de kosten van een kleine stadsauto en een ruim appartement in Amsterdam ligt.
Tijdens zijn documentaireavonturen probeert Wesselink uit te vinden waarom dit medicijn zo populair is onder de sterren en degenen die wanhopig hun spiegelbeeld willen aanpassen. Het antwoord lijkt simpel: het werkt. Hij viel er zelf gemakkelijk van af, hoewel hij waarschijnlijk ook wat kilo’s kwijt was door alle stress van de documentaire maken.
En dan hebben we nog de undercovermissie van een redactrice met verborgen camera. Zij ging naar een arts zonder enig overgewicht, met het smoesje dat ze wil afvallen voor een aanstaande bruiloft. En ja hoor, het spul werd voorgeschreven. Daar gaat het bruiloftsbuffet, zou ik zeggen.
Kern van het probleem
Hoogleraar obesitas, Liesbeth van Rossum, benadrukt dat Ozempic daar eigenlijk niet voor is bedoeld. Dat brengt ons bij de kern van het probleem: we zijn zo obsessief bezig met de snelste weg naar een ‘beter’ lichaam, dat we de echte problemen uit het oog verliezen. Overgewicht en obesitas zijn complexe, multifactoriële problemen die meer vragen dan een quick fix.
Zo zie je maar weer, in de zoektocht naar het perfecte lichaam zijn we bereid ver te gaan. Te ver, als je het mij vraagt. Misschien moeten we iets minder focussen op het vinden van de magische oplossing in een spuitje, en iets meer op duurzame veranderingen. Of, weet je wat, laten we gewoon allemaal naar Hollywood verhuizen. Daar lijkt toch alles te kunnen.