Wereld zonder muziek

Eline de Boer 24 apr 2024

Een paar jaar geleden, toen zaten orkesten vol jeugd. Nu? Veel orkesten, waaronder vooral dorpsorkesten, zitten zonder jeugd. Waarom?

Veel kleinere basisscholen zijn dicht, maar dat is niet de enige reden…

Corona

Misschien heb je er zelf niet zo veel van gemerkt, maar toch zijn veel kinderen gestopt door de corona-lockdowns, maar ook eigenlijk de hele corona-periode. Wat eigenlijk ook wel logisch is, want het motiveert ook niet, muziekles voor een laptop of helemaal geen muziekles of korps of iets.

Dorpsorkesten

Zelf speel ik ook bij een dorpsfanfare, maar ook hier zit bijna geen jeugd meer bij. Dit is niet bij alle dorpsfanfares zo, maar toch zijn we niet de enige dorpsfanfare met dit probleem. Alle kleine dorpsscholen zijn dicht, waardoor er geen jeugd meer gemotiveerd wordt en bij de scholen die er nog wel zijn, zit al een orkest.

Muziekles

Niet alle ouders kunnen dat betalen, muziekles. Ook word het steeds duurder. Zo was 30 minuten privé-muziekles vorig jaar nog 909 euro, terwijl het nu 979 euro is bij een muziekschool (niet bij alle muziekscholen, wel die waar ik het nu opgezocht heb). Je denkt misschien, dat valt wel mee, maar als dit tien jaar zo door gaat kost het wel 700 euro meer.

Misschien lees je dit en denk je, dat valt wel mee toch? Maar al deze dingen bij elkaar en het feit dat de regering weinig geld geeft aan dit soort dingen, zorgt er voor dat de muziek uitsterft als dit zo door gaat…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties