De wereld draait door

Annemiek Wassenburg 5 mei 2024

In Rusland werd een moordaanslag gepleegd op een theater waar mensen kwamen om wat plezier te hebben. Dat mocht dus niet van IS. Intussen heeft de VS bekendgemaakt dat ze wisten van het gevaar dat het betreffende theater bedreigde en Rusland hadden gewaarschuwd.

Maar Poetin liegt dat het de schuld is van Oekraïne en zet alvast extra wapens in om wraak te nemen.

De puinhopen groeien aan beide kanten; overal zitten de mensen buiten in een barre winter en de energie is uitgevallen. Als hier Oekraïners worden gedood en verdreven, gebeurt daar hetzelfde met Russen. En wat schieten ze ermee op? Nou; het komt in de krant en op TV. Goede publiciteit voor de net gekozen Poetin die precies kan uitleggen dat het heel erg slim was van de Russen om hem hun stem te geven. Ook als ze dat helemaal niet deden, want de verkiezingen daar zijn gewoon een aanfluiting. Propaganda in plaats van waarheid. Hoeveel mensen moeten er nog sterven voor de leugens van een dictator?

Honger, moord en doodslag

Het Internationaal Gerechtshof heeft Israël verplicht om de Gazanen te voeden en die uitspraak is onherroepelijk. Maar of het helpt? Er kunnen geen sancties worden opgelegd en dan zegt zo’n verplichting eigenlijk niks. Behalve dat men ‘ermee bezig’ is. Met een oplossing of met een serie nieuwe smoezen die zorgen voor verder oponthoud, kies maar. Zijn er nog niet genoeg doden, daar? Het zouden er nu al meer dan 35.000 zijn, maar ze zijn eigenlijk niet meer te tellen. Omdat de hele infrastructuur platligt, worden er geen data meer bijgehouden en hoe zou dat ook moeten, zonder computers en ICT? Bovendien: wat registreer je dan? Alleen de doden die het direct gevolg zijn van oorlogshandelingen, of kijk je ook naar alle lijken die nog onder het puin liggen?  En al die dode kinderen dan, waren die ook van Hamas?

Het licht gaat uit

Langzaam sluit het net zich om beide regio’s. Terwijl de wereld werkeloos toekijkt wordt het daar steeds donkerder. Fijn; dan hoeft de wereld ook niet meer toe te kijken. En over vele jaren, als de volle omvang van alle verschrikkingen eindelijk duidelijk wordt, zal er weer verbijsterd worden gestotterd dat men dat allemaal niet had geweten. Gevolgd door: ‘Laat dit de laatste oorlog zijn, asjeblieft.’ Voor de zoveelste keer.

De geschiedenis herhaalt zich. Dat wij bevrijd zijn van ‘de’ oorlog en daarom feestvieren, wil niet zeggen dat de wereld dat ook kan doen. Nog steeds is elke nieuwe oorlog weer ‘de’ oorlog voor veel mensen. En hun vrijheid en vrede is net zo ver weg als indertijd bij ‘ons’. Het mocht nooit meer gebeuren maar het gebeurt nog steeds. Laten wij eenieder de ruimte geven om op eigen wijze wie en wat te herdenken. En ophouden met dat gekissebis over welke mensen wel en welke mensen niet. Als we zelfs daar al over moeten bekvechten, zie ik die vrede niet meer zitten.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties