Beste jongere, leef je leven maar voorkom schulden

Michel van Leeuwen 12 apr 2024

Onlangs maakte minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) bekend dat er dit jaar 18,7 miljoen euro beschikbaar is als subsidie voor financiële educatie op middelbare scholen. Docenten gaan jongeren leren om beter om te gaan met hun financiën. En dat is geen weggegooid geld.

Het hebben van schulden klinkt namelijk misschien als een ‘ver van je bed show’, maar helaas is het voor een deel van de jongeren de realiteit. Zo was 15 procent van de schulden die wij afgelopen jaar als incasso-en gerechtsdeurwaardersorganisatie incasseerden bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar. En het slechte nieuws is: dit aantal neemt nog steeds toe. Sinds 2020 groeit het percentage namelijk elk jaar en er is nog geen omslag zichtbaar.

Dat steeds meer jongeren in de schulden raken, komt onder andere omdat zij zich nog lang niet altijd beseffen wat de impact van schulden kan zijn. Of dat een schuld snel groter wordt wanneer je deze niet afbetaalt. Daarnaast ontbreekt vaak het besef dat niet opgeloste schulden de kans op een baan kunnen verminderen. Werkgevers zitten immers niet te wachten op allerlei administratieve lasten rondom een loonbeslag. Een schuld kan dus leiden tot werkloosheid en dat zorgt er alleen maar voor dat er nog meer betalingsachterstanden ontstaan. Hierdoor kan jij, beste jongere, het risico lopen de rest van je leven achtervolgd te worden door een schuld waarvan je nu nog denkt dat het wel goed zal komen.

Begrip

Begrijp me niet verkeerd, ik snap waarom jongeren steeds vaker betalingsproblemen hebben. Daar draagt de huidige economische situatie namelijk ook aan bij. Toen ik die leeftijd had kon ik snel na het afronden van mijn studie een koophuis bemachtigen. Voor de huidige jongeren ligt dat anders. Door de woningnood is het al lastig om op kamers te gaan, laat staan om een eigen huis te kopen. En wanneer dat beter wordt weet niemand. Waarom zou je dan bezig zijn met je financiële situatie over tien jaar, als je toch niet weet wat je er dan voor krijgt? En dus geef je nu geld uit aan de dingen die je leuk vindt. Aan kleding, uitgaan, make-up, games, streamingdiensten en vakanties.

Ik snap dat je je leven wilt leven. Zeker na alle beperkingen in de coronaperiode. Maar ik vraag je om toch na te denken over de mogelijke gevolgen. Ik loop al ruim veertig jaar mee in de gerechtsdeurwaardersbranche en heb het helaas te vaak mis zien gaan. Dus ik ben hier om je op het hart te drukken: alsjeblieft, doe echt je best om schulden te voorkomen. Maak een budget, praat erover met je ouders, vrienden of school, of zoek hulp wanneer je er niet uitkomt. Zodat je zelf je toekomst in de hand hebt.

Michel van Leeuwen, gerechtsdeurwaarder en directeur bij Flanderijn

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties