‘Old school’

Dave Hagenstein 27 mrt 2024

„Het onderwijs in mijn tijd was anders”, zegt de man waar de herinneringen aan de inktpot, de kroontjespen en de strenge juf omhoogkomen. Van de moeders werd om half negen afscheid genomen en hun ‘beschermende paraplu’ viel weg.

Je werd overgeleverd aan moeder overste of aan een meester die nog net niet het Spaanse rietje hanteerde. Het toverwoord was discipline; van slechts één brutaal woord werd je met een enkeltje naar de maan gestuurd.

De tafels werden moeiteloos opgedreund en galmden nog na op het eind van de gang. Niemand hoorde je klagen. In de hogere groepen kwamen de cijferboekjes tevoorschijn. De felrode kleur ‘prikt’ in de ogen van de leerlingen. Elk cijfer keurig in een hokje, lijnen trekken doe je met potlood en liniaal. Dat waren nog eens tijden.

Saai

„Wat saai”, roept een leerling die slaperig uit haar ogen kijkt omdat ze de vorige avond heeft deelgenomen aan een feestje van haar ouders en later naar bed mocht gaan. Haar blik staat op ‘oneindig’. Tegenwoordig moet alles spannend zijn. Realistisch onderwijs moet de geest actief houden en hen beter laten concentreren. Niets van dit alles. Een trillende telefoon gaat voelbaar over. Ze schuift onrustig heen en weer. Is het een bericht van haar vriendinnetje dat naar de gym loopt? Een deel van de instructieles over staartdelingen gaat aan haar voorbij. Wat een onzin, je hebt toch een rekenmachine. De toets levert een ‘E’ op. In gewone mensentaal: een vette onvoldoende.

Schokkend

Ze is medeschuldig aan het volgende rapport: ‘PISA nader bekeken, VMBO zakt door het ijs’, kopt Didactief Online. Schokkend. Een derde van de leerlingen haalt het minimale leesniveau niet om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Ten opzichte van het EU-gemiddelde van 2018 zijn de leesprestaties sterk achteruitgegaan.

En dat is niet zo verwonderlijk. Het lesaanbod is breed; terug naar de basis, meer tijd voor de kernvakken. Weg die pannenkoekendag! En van zowel de ouders als van de leerlingen mag meer inzet worden verwacht.

‘Old school’

Een Deense avonturier reist door Zuid-Amerika. „Waar kom je vandaan?”, vraag iemand die aan de rand van de samenleving staat. „Uit Denemarken”, zegt de man. „Waar ligt dat?”

Tegenwoordig wordt het als ‘old school’ beschouwd als de leerlingen een topo-toets van minimaal 21 plaatsen krijgen van bijvoorbeeld de Baltische Staten.

2015. „En wat is de hoofdstad van Letland, Jan?” Er valt een pijnlijke stilte. „Ach meester, je hoeft toch niet alles te weten”, zegt Jan. „Je hebt gelijk Jan.”

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties