Rijkskantoren in Assen gaan plat

Jan Veenstra 23 feb 2024

Daar gaan ze dan, de oude rijkskantoren aan de Mandemaat 3 in Assen. Met een sierlijke zwaai van de sloopkogel worden ze teruggebracht naar de jaren tachtig waar ze thuishoren. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er ooit gedacht: ‘Wat dit decennium echt nodig heeft, zijn meer bruine tegels en systeemplafonds’?

Maar goed, het is tijd voor vernieuwing, en dat mag wat kosten. Zo’n 62 miljoen euro om precies te zijn. Een bedrag waar je een behoorlijke hoeveelheid koffiezetapparaten voor kunt kopen. Maar wat maakt het uit? Het zijn toch maar belastingcenten.

Het Rijksvastgoedbedrijf overwoog nog even om de boel op te kalefateren en wat duurzame snufjes toe te voegen. Maar helaas, dat bleek toch iets te ingewikkeld en duur. Dus waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Nieuwbouw it is!

Circulair slopen

En hoe krijg je de bevolking zo ver om dit allemaal te slikken? Simpel. Je belooft hergebruik van materialen. „We gaan alles circulair slopen, mensen! Een groenere wereld begint hier!”, roepen ze terwijl ze stiekem de boel gewoon met dynamiet opblazen. Maar hé, het gaat om het gebaar.

Ondertussen worden de dertienhonderd ambtenaren van de RVO en DICTU tijdelijk ondergebracht in het hoofdkantoor van de NAM. Ja, die NAM, van het gas. Ironisch eigenlijk, dat ze nu de ruimte moeten delen met mensen die waarschijnlijk dezelfde bureaucratische procedures hanteren als degenen die ooit het gas uit de grond haalden. Het is bijna poëtisch.

Maar goed, eind 2025 staat daar dan het fonkelnieuwe Rijkskantoorgebouw. Met ruim duizend flexibele werkplekken. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet flexibel werken in een gebouw dat gebouwd is op de grondvesten van belastinggeld en loze beloftes? Lang leve de vooruitgang!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties