Van ‘Dirty Dancing’ tot ‘Meloenige Moves’: ode aan Della7

Abdelilah Amraoui 23 feb 2024

In het uitgestrekte zuiden van Marokko, waar de zon zo heet schijnt dat je schoenzolen smelten, is er een heldhaftige vrucht die trotseert wat de Sahara te bieden heeft: de ‘Della7’. Ja, die sappige groene met beige-gele strepen waarvan je al het sap over je kin ziet lopen, zelfs als je er alleen maar naar kijkt.

De geschiedenis van de watermeloen in Marokko is als een sappige soap. Lang voordat Marrakech werd overspoeld door toeristen op zoek naar hennatatoeages en tapijten, werden deze waterbommen al geteeld langs de oases van de woestijn. De oude Amazigh-gemeenschappen, die de hitte van de zon en de ontberingen van de woestijn trotseerden, wisten dat er niets zo verfrissend was als een hap van dit sappige wonder tijdens een hittegolf.

En laten we het hebben over het verbouwen ervan. Boeren in het zuiden van Marokko hebben geen gymabonnement nodig. Ze tillen watermeloenen alsof het gewichten zijn, en ze voeren meloenige moves uit met de sprinklers alsof ze in een Marokkaanse versie van Dirty Dancing zitten – noem het Meloenige Moves.

Gazelle

Ieder jaar in de jaren ’80 maakten we een vijfdaagse reis naar Marokko in onze oeroude, maar sterke Mercedes Hanomag 206, die pappa liefkozend ‘Gazelle’ noemde. Deze trouwe metgezel bracht ons van België naar Frankrijk, vervolgens naar Spanje, en uiteindelijk via een 3,5 uur durende boottour naar Marokko. Met elke kilometer die we aflegden, leken de avonturen van de reis alleen maar sappiger te worden, net als de ‘Della7’ die op ons wachtte aan het einde van onze reis.

Terug in Nederland, na onze vakanties met de ‘Gazelle’, pronkten we altijd in de klas over onze vakantieavonturen in België, Frankrijk en Spanje, en natuurlijk ons geliefde land Marokko, terwijl we onze adembenemende ‘Della7’-ervaringen deelden. Als oudste van de familie, met mijn broertje en drie zusjes, was het altijd een feestelijke terugkeer naar huis, vol verhalen en herinneringen aan de zoete zomers.

‘Della7’, uitgesproken als Dellah, waarbij de ‘7’ de klank van de ḥ (ح) vertegenwoordigt, die klinkt als een zacht, hijgend geluid, vergelijkbaar met het geluid dat je maakt voordat je een slok hete thee neemt om deze af te koelen.

Familielid op wielen

Onze Mercedes Hanomag 206 busje was meer dan alleen een voertuig; het was een familielid op wielen. Met zijn stoere, doch elegante uitstraling en betrouwbare prestaties, was de Gazelle de belichaming van pappa’s liefde voor traditie en avontuur. Van de kronkelende wegen van Europa tot de uitgestrekte landschappen van Marokko, onze Hanomag bracht ons altijd veilig naar onze bestemming, terwijl hij tegelijkertijd diende als een symbool van vrijheid en ontdekking. Elk tikje en brom van de motor voelde als een geruststellende knipoog van onze trouwe metgezel, die ons nooit in de steek liet, zelfs niet in de meest uitdagende omstandigheden.

En terwijl we onze jaarlijkse reizen naar Marokko maakten, vol gelach en gezang, wist pappa altijd de perfecte route te kiezen, geleid door zijn onfeilbare gevoel voor avontuur en zijn vertrouwen in de kracht van de Gazelle. Dus elke keer als we de motorkap openden en de geur van avontuur opsnoofden, wisten we dat onze reis naar Marokko niet alleen gevuld zou zijn met de zoete smaak van Della7, maar ook met de warme herinneringen aan onze geliefde Gazelle.

Dus terwijl we ons tegoed doen aan deze watermeloenen, laten we niet vergeten om een eerbetoon te brengen aan degenen die ze verbouwen, aan de oude tradities die hen hebben voortgebracht, en aan de onmiskenbare Marokkaanse humor die zelfs de heetste dagen draaglijk maakt. Want in de wereld van de Della7 vinden we niet alleen verkoeling, maar ook een beetje zelfspot en een heleboel smakelijke geschiedenis.

Over de auteur:
Abdelilah Amraoui deelt graag zijn avonturen. Als bruggenbouwer tussen Nederlandse en Marokkaanse culturen biedt zijn werk een uniek perspectief op het leven tussen twee werelden. Zijn liefde voor verhalen en erfgoed vormen de kern van zijn schrijven. Deze column reflecteert zijn voortdurende zoektocht naar verbinding tussen verschillende culturen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties