De juridische problemen van Donald Trump worden erger

Olav van Zijl 26 feb 2024

After immunity ruling, the walls are closing in on Trump‘. Zo kopte het invloedrijke Amerikaanse tijdschrift The New Republic op 7 februari 2024. Trump wordt beschuldigd van het opruien van zijn aanhang. Hij moedigde zijn supporters op 6 januari 2021 aan het Capitool te bezetten en zodoende een gezamenlijke zitting van het Congres te voorkomen.

Tijdens de bestorming kwamen vijf mensen om het leven en raakten 174 politieagenten gewond. Nadat het federale hof zijn argumenten voor presidentiële immuniteit afwees, zijn de juridische complicaties voor de voormalige president nog groter geworden. Ondanks zijn ruime voorsprong in de Republikeinse voorverkiezingen, ziet het er niet goed uit voor Trump.

Half miljard dollar

Op 16 februari bracht een New Yorkse rechter Trump nog een verpletterende nederlaag toe. Dit keer betrof het de civiele fraudezaak tegen hem. De rechter heeft Trump schuldig bevonden de autoriteiten te hebben misleid over de waarde van zijn bedrijf en vastgoedimperium. Hij heeft bevolen dat een boete van 450 miljoen dollar moet worden betaald. Ook mag Trump voor een periode van drie jaar geen zaken doen in New York. Al in januari oordeelde een jury van de federale rechtbank in Manhattan dat The Donald schuldig is aan seksueel misbruik en smaad tegen de journalist en schrijfster E. Jean Carroll. De schade in deze zaak bedraagt 83,3 miljoen. In totaal moet Trump nu een half miljard dollar ophoesten. Getwijfeld wordt of hij dit geld beschikbaar heeft. De betreffende betalingsverplichtingen zullen zeker invloed hebben op zijn huidige verkiezingscampagne.

In totaal lopen er nu vier strafzaken tegen de voormalige presentator van het NBC TV-programma The Apprentice. Met vertragings- en uitsteltaktieken probeert zijn team de processen op te schuiven tot na de presidentsverkiezingen van 5 november 2024. De bedoeling is dat hij wederom president wordt en zichzelf dan gratie verleent. Met andere woorden: Trump ziet verkiezingswinst als een uitweg voor gevangenisstraf. Deze strategie is voor de oplettende volger al langer duidelijk, inmiddels doen Trump en Co. niet eens meer de moeite om dit daadwerkelijke doel te verhullen.

Dead on arrival

Begin februari werd in de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel gecreëerd. Dit voorstel werd gesteund door zowel Democraten als Republikeinen. Het betrof hervorming van het immigratiebeleid en steun aan Oekraïne, Taiwan en Israël. Het plan moest nog wel goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden. De voorzitter van dit Huis, de extreem conservatieve en christelijk-nationalistische Republikein Mike Johnson, gaf bij voorbaat aan dat hij het wetsvoorstel niet op de agenda ter stemming zou zetten. Het gezamenlijke wetsvoorstel was dus Dead on Arrival. Een trieste gang van zaken, zelfs de rechtse krant The Wall Street Journal vond dat de Republikeinen met het nieuwe voorstel alles kregen wat ze zich maar konden wensen.

Toch weigerde Johnson een stemming in het Huis toe te laten. Zijn redenering was duidelijk en simpel: Donald Trump en Johnson zijn bang dat het wetsvoorstel in de praktijk wezenlijk zou gaan werken. Een overwinning voor Joe Biden dus en dat moest ten koste van alles worden voorkomen. Nog nooit lag er zo’n streng Amerikaans wetsvoorstel over immigratie op de plank. Notabene, gecreëerd in samenwerking van beide partijen. Door Trumps druk is het voorstel helaas gesneuveld. Don the Con gebruikt de huidige grensproblematiek liever als onderwerp tijdens zijn verkiezingscampagne, in plaats van dat de schrijnende toestand aan de grens op korte termijn enigszins verbetert. Door het afwijzen van het wetsvoorstel kan Oekraïne voorlopig dus ook fluiten naar de broodnodige steun.

Christelijk-Nationalistische kamervoorzitter

Ondertussen groeit de druk op kamervoorzitter Johnson gestaag. Een unieke alliantie tussen progressieve en conservatieve wetgevers proberen hem te overreden om toch een stemming toe te laten. Ook binnen de eigen Republikeinse gelederen groeit frustratie en woede over Johnsons houding. Hardop wordt getwijfeld aan zijn kwaliteiten. Is Mike Johnson wel geschikt voor deze belangrijke functie ? Eerder is hij al onder de loep genomen vanwege zijn extreem rechtse christelijk- nationalistische banden en uitspraken. Afgelopen november, tijdens een religieus gala, vergeleek Johnson zichzelf met Mozes en vertelde tijdens een speech dat zijn verkiezing tot voorzitter van het Huis… een onderdeel van Gods plan was.

Het worden dus spannende en belangrijke verkiezingen. Een tweede termijn Trump zou desastreuze gevolgen kunnen hebben. Het zal in Europa en wereldwijd grote gevolgen en onrust teweegbrengen. Zover is het echter nog lang niet. Op dit moment zit de voormalige president tot aan zijn nek toe in de betalingsverplichtingen en stapelen zijn juridische problemen zich op. Op 25 maart 2024 begint er weer een strafproces tegen hem. Ditmaal betreft het de zwijggeldzaak aan voormalig porno-actrice Stormy Daniels. Dit proces kan zowel zijn verkiezingscampagne, als zijn vrijheid in gevaar brengen.

Olav van Zijl is een Amerikaans- Nederlandse commentator. Hij werkt vanuit Den Haag en de Verenigde Staten.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties