Hoeveel is een mensenleven waard?

Sjoukje Dijkstra 10 dec 2023

Meisjes van 16 kunnen hun borsten laten verwijderen, omdat ze zich ‘een jongen voelen’. Jongens van 16 kunnen met een subsidie van 3830 euro borsten kopen, omdat ze zich ‘een meisje voelen’. Niets is te gek.

Wat wonen we in een gaaf land!
Helaas. Toch niet. Een jonge vrouw van 36 jaar kan geen levensreddende operatie ondergaan, omdat haar aandoening niet erkend wordt. Voor diagnose kun je niet eens terecht in Nederland, want daarvoor heb je een upright mri scan nodig. Een scan die zittend gemaakt wordt. In Nederland is geen een apparaat te vinden. Uitwijken naar het buitenland dus.

Wat zijn we toch een gaaf land!
Helaas. Een aftakelend zorgsysteem, waarin politieke correctheid bovenaan staat, zorgt ervoor dat Annemarie (zo heet de jonge vrouw in kwestie) nergens terecht kan met haar levensbedreigende ziekte CCI/AAI. Het staat niet in lijstjes bij zorgverzekeraars. Hier kunnen geen punten mee gescoord worden of geld verdiend. Dat betekent automatisch ook: geen zorg voor Annemarie. Op een thuiszorg hulp na, die twee keer per week komt.

Wat zijn we toch een gaaf land!
Helaas. Dat betekent voor de zelfstandig wonende Annemarie, die al een paar jaar niks anders kan dan in bed liggen dat ze afhankelijk is van vrijwilligers en naastenliefde. Daarnaast is ze veel alleen. Ze heeft geregeld wegrakingen. Dat haar adem er even mee stopt. Soms herkent ze familie en vrienden niet meer.

Wat zijn we toch een gaaf land!
Helaas. Alles bij elkaar is het niet genoeg om een zorgverzekeraar zover te krijgen dat die haar wil helpen. En met haar tientallen anderen, die allemaal zijn aangewezen op de goedgevigheid van gulle sponsors. Ze moeten hun hand ophouden om hun leven te redden.

Wat zijn we toch een gaaf land!
Helaas. De levensreddende operatie die Annemarie kan ondergaan kost 90.000 euro. Annemarie moet het zelf bij elkaar sprokkelen, terwijl ze langzaam aftakelt. Prikkels kan ze niet verdragen, een interview is eigenlijk al teveel. Toch moet ze, want ze vecht voorhaar leven. Het zou niet moeten in een rijk land als Nederland, waar we miljarden in bodemloze klimaatputten laten verdwijnen.

Wat is een mensenleven waard?
Hij die een mensenleven redt, redt de wereld. In Nederland is het zo, wil je sterven. Dan kan dat kosteloos. Wil je leven, dan moet je een hoge prijs betalen en vaak bekoop je dat dan met je leven. Dat dit kan in een tijd als deze. Het is te zot voor woorden.

Wat wonen we in een gaaf land! Met dank aan Rutte & Co en alle mensen die er elke keer weer klakkeloos intrappen. https://www.geef.nl/nl/actie/helpannemarieweerleven/

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.