Megafoon van rechts verdwijnt van de buis

André Vermeulen 10 dec 2023

De talkshow Op1 gaat van de televisie verdwijnen. Het praatprogramma in de late avond van de publieke omroep maakt volgend jaar september plaats voor Khalid & Sophie, het programma dat momenteel in de vooravond wordt uitgezonden.

Het besluit van de NPO om het programma Op1 uit de lucht te halen valt te prijzen en is echt een lichtpuntje voor de democratie. Zeker nu in deze donkere dagen dat de extreemrechtse PVV in het zadel wordt geholpen door VVD, NSC en BBB.

Op1 staat bekend om zijn eenzijdige en partijdige berichtgeving. Tijdens de boerenprotesten was er een voortdurende keuze voor gasten uit de agrarische sector, zonder een direct weerwoord van milieudeskundigen. En tijdens de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer kregen voornamelijk rechtse politici en ondernemers het woord, terwijl bijvoorbeeld de woordvoerders van GroenLinks-PvdA en de vakbeweging nagenoeg werden genegeerd. Het is dan ook begrijpelijk dat rechts Nederland reageert als door een adder gebeten op het besluit van de NPO. Het programma Op1 was immers een belangrijke spreekbuis voor hun standpunten. Hopelijk draagt deze programmawisseling bij aan het herstel van evenwicht in de berichtgeving van de publieke omroep.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.