Nederland heeft meer dan pech

Ed Knegtel 17 nov 2023

Op de spaken in het wegenweb rondom Eindhoven stond het verkeer muurvast. In alle richtingen files tot 25 km en langer. Wegwerkzaamheden waren ‘ongelukkig gepland’. Het fraaie weer lokte duizenden naar Efteling en Beekse Bergen. Een enorme, extra toestroom van Duitse metalfans maakte de chaos compleet.

Kloek politieoptreden had hier enig gezichtsverlies kunnen voorkomen, gezichtsverlies van de instanties in kwestie. Nog voor aanvang van het festival waren ze al doof geweest voor waarschuwingen. Nu was er geen redden meer aan.

Matrixborden boven de weg bestonden nog niet. In Duitsland scheen een lokaal radiostation mensen te ontmoedigen naar Nederland af te reizen. Metalheads weerhouden, op weg naar Gorefest, Life of Agony, Sick of It All? ANWB-directeur Nouwen reageerde op een urgent bericht van de organisatie dat zijn club „geen rekening hield met een onbeduidend feestje”. Waarvan akte. Geen stempels op zijn karmakaart.’

Dertig jaar later

Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat de ANWB een belangrijke rol speelde bij een heilig verklaard festival: Dynamo Open Air. Wij bakten broederlijk braadworsten óp de snelweg – daar hadden we dan ook alle tijd voor. Ik constateer: afgezien van het bijna opdrogen van de blikstroom tijdens corona is het fileprobleem nog steeds niet opgelost.

Een fantastische toko

De ANWB, wat een fantastische toko is dàt! Vergelijk je ze met geprivatiseerde zorgboeren, dan vallen fatsoenlijke tariefsverhogingen op – voor dezelfde, betaalbare, goede service. Ik ken werkelijk niemand die daarover klaagt. Eén belletje en je lidmaatschap is er al uit. Dan komt er een prettige, ter zake kundige wegenwachter m/v en die helpt je weer op weg. Knap toch, dat bij de grootste vereniging in ons land zo’n uniform, positief beeld bestaat? En dan dat gezellige, Knabbel-en-Babbelclubblad, terecht De Kampioen genaamd. Toonbeeld van harmonie, nergens polarisatie te bekennen. Kom dáár nog eens om, in Meningenland.

Je moet er toch niet aan denken dat ze binnen de ANWB vechtend over straat rollen. Dat zich een deel afsplitst ‘voor mensen voorbij Amersfoort’? Dat er een aparte vereniging wordt opgetuigd voor dieren weggebruikers (speerpunt: veetransporten?). Dat ontstemde, nieuwe Nederlanders hun eigen vereniging oprichten? Dat weer andere splitsgroeperingen gaan ijveren om buitenlanders van ons wegennet te weren? Of, ten slotte, dat ze tijdens de algemene ledenvergadering straks gaan kissebissen of we links of rechts gaan rijden?

De ANWB is door haar grootte vanzelf leidsvrouwe als het gaat om diversiteit en inclusiviteit. Ze hoeft niemand met overslaande stem op enig platform vliegen af te vangen. Ik wou dat ik er op kon stemmen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.