Raven

Rosan 3 jun 2023

„Jammer dat jij niet op vrouwen valt”, zei Raven – toen nog Rianne – tegen mij. We waren 16 en hingen rond in Villa Musica, het poppodium in Vlaardingen waar Racoon speelde voor anderhalve man en een paardenkop.

Ik vond Raven direct en intens, maar vooral ontwapenend. Ondanks dat ik heteroseksueel ben, heeft Raven mijn hart de afgelopen jaren gestolen. Ik droom over hen als mijn beste buur, als doldwaze docent van mijn kinderen, als (nacht)burgemeestert van Rotterdam, als zeer gewaardeerde collega, als de perfecte presentator van Zomergasten, als minister-president!

Als buur zou hen wel raadt weten met de kippen in onze binnentuin. Ze zouden verziekt worden en voelen dat ze goed zijn zoals ze zijn, of ze nu wel of niet een ei leggen. Hen zou een intiem en rauw optreden in de binnentuin geven, we zouden tot in de late uurtjes bier drinken en praten over non-dualiteit, onconventioneel zijn en hoop houden op een betere wereld. Mijn kinderen zouden van hen als docent leren dat ze vrij mogen zijn in het maken van hun eigen keuzes rondom genderidentiteit, carrière, seksuele voorkeuren, fysiek voorkomen.

Lucht brengen in de zwaarte

Als burgemeestert van Rotterdam zou hen zorgen voor een nog bruisender nachtleven en veel meer groen in de stad. Als gewaardeerde collega zou hen lucht brengen in de zwaarte en zou hen het team op noodzakelijke momenten de waarheid verkondigen. Om nog maar te zwijgen over wat hen zou kunnen betekenen voor onze doelgroep.

Hen is zeldzaam authentiek en hanteert een onvoorwaardelijke acceptatie richting de ander. De ander die door hen bevraagd wordt, voelt zich hierdoor goed zoals hij is, is vaak snel op zijn gemak en laat zichzelf hierdoor zien. Hen kan de ander het hemd van het lijf vragen door diens humor en respect. Hen maakt zo mooi zichtbaar dat ieder verhaal achter elke voordeur er toe doet. Dit zorgt voor keihard meelachen en tegelijkertijd geraakt zijn, door de mooie oprechte vragen en de verbinding die er gemaakt wordt. Hen doet dit alles ogenschijnlijk moeiteloos, door nieuwsgierig en vrij te zijn in het contact.

Raven, ik denk dat ik vannacht wakker blijf, in de hoop dat ik misschien een Mustang door de straat hoor rijden. En als ik dan mijn verhaal achter mijn voordeur heb gedaan, mag ik dan misschien een stukje met je meerijden, verder de nacht in?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.