Onze leefwereld volgens 5K

Oscar van Schijndel 2 mrt 2023

Een tijdje terug bekeek ik onze leefwereld volgens 5G. Na een tijdje rondstruinen op YouTube voelde ik me genoodzaakt om onze leefwereld eens te bekijken vanuit 5K. Zoals 5G de overtreffende trap van 4G is, zo is 5K dat van 4K.

De vier nogal sterk verslavende zware drugs, waarvan Robert Long in 1980 beweerde dat ze ook nog eens lichamelijk en geestelijk fataal waren, hebben er namelijk een collega bij gekregen. Naast Kerk, Kroeg, Kut en Kapitaal is men hier namelijk ook nogal verslaafd aan Kar.

Het begint al op jonge leeftijd. Lekker met je ouders op de achterbank meeKarren. Vanaf je 12de op de bijrijdersstoel. En op een gegeven moment naast je oudere broer, zus, neef of nicht. Dan is het duidelijk: je wilt ook een blikje Kar.

Het kost je een paar duizend euro en wat vrije tijd, maar dan heb je ook eindelijk je roze papiertje en je pleziertje. Met een gul blikje deel je je mijlpaal op je sociale media. Welkom bij de club van inmiddels meer dan negen miljoen Kar-verslaafden.

Zonder is saai

Dat je verslaafd bent, besef je in eerste instantie niet. Is niet erg; die andere drugs werken namelijk precies hetzelfde. En ach, helemaal zonder, dan zou het leven ook maar saai zijn. Een mens moet geld hebben om te leven, zich voortplanten, op zijn tijd van de kruk en af en toe de zegen krijgen. En dus ook mobiel zijn. En dat laatste kan, dankzij Kar. En zoals zelfbevrediging, alcoholvrij bier en monopolygeld maar surrogaat zijn, zo kunnen OV, fiets en OV-fiets ook niet op tegen de echte shit genaamd Kar.

Maar dan komt de tijd waarin de nadelen van je verslaving zich steeds meer beginnen te manifesteren. Iets met milieu enzo. Iets met twintig vierkante meter ruimte. Altijd maar alcoholvrij moeten blijven. Gelukkig hebben de producenten van Kar de oplossingen al klaar: de elektrische Kar, de zelfrijdende Kar, de mini-Kar. Met een gerust hart wuif je de nadelen van en de kritiek op je verslaving weg, jezelf troostend met de gedachte dat Kar net als die andere drugs veel geld kost, je zo ongeveer financieel in de knel komt, maar dat je er zo ontzettend veel voor terugkrijgt dat het dat allemaal waard is.

Ja pa, tuurlijk ma

Inmiddels heb je zelf kinderen, die het stadium van op de achterbank meeKarren al ontgroeid zijn. Je hoopt van ganser harte dat ze van de drugs af zullen blijven. Ja pa, tuurlijk ma, geen drugs. Alleen die ene, daar heb je je twijfels over. Want terwijl alcohol- en tabaksreclame verboden is, worden elke vrijdag in je dagblad de nieuwste vormen van Kar aangeprezen. Ondertussen heb je in je leven al honderdduizenden euro’s aan Kar uitgegeven, meer dan welke andere drug. Aan het einde van de dag vraag je jezelf af wat je ermee opgeschoten bent. Je hebt alleen maar de producenten van Kar een dienst bewezen. En al die oplossingen die zij aanbieden zijn er alleen maar om jou verslaafd te houden.

Zuchtend gooi je je krantje bij het andere oud papier in de Kar-tonnen doos.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.