Onze leefwereld volgens 5G

Oscar van Schijndel 6 feb 2023

Gegeven, Gedachte, Gevoel, Gedrag, Gevolg. Je zou deze reeks met elkaar verband houdende fenomenen een 5G-netwerk kunnen noemen. Je weet wel, dat netwerk waarmee alles nóg sneller en nóg beter wordt. Nou ja, bijna alles. Alleen nóg sneller naar een nóg betere planeet, dat wil nog niet zo lukken.

Want zeg nou zelf: laat die stad eens achter je en kijk om je heen. Waar voorheen paarden graasden, razen nu bestuurders van paardenkrachten. Waar vroeger groene zoden lagen, staan nu grijze dozen. En waar vroeger het geritsel van bladeren duidde op wind, wint nu de takkenherrie en het gekraak van stammen.

Onze planeet krijgt het met onze manier van leven steeds benarder. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de gevolgen. En daar doen we dan ook wat aan. We upgraden onze airco’s, zodat ze straks ook vijftig graden aankunnen. We compenseren de uitstoot van onze vliegreizen, zodat het Wereldnatuurfonds daar heel veel bomen van kan planten. We installeren warmtepompen die op groen gewassen stroom werken. Miljoenen, zo niet miljarden worden er uitgegeven om de gevolgen van onze leefwijze zo veel mogelijk te beperken. Terwijl het ook anders kan.

Het beestje genaamd mens

Want in plaats van de gevolgen te beperken, zouden we ook ons gedrag kunnen veranderen. Minder vliegen, de kachel een graadje lager, wat vaker op de fiets. Maar ja, dat klinkt allemaal zo belerend. Aan gevoelens doe je niet veel, zo is het beestje genaamd mens nu eenmaal. Anders leren denken? Ja, dat kost niets, maar daar worden we zo moe van. Nee Ossie, als je een probleem op wilt lossen, dan moet je dat bij de bron aanpakken!

En dus pakten we het probleem van onze planeet bij de bron aan. We passen gewoon de feiten aan. Eigenlijk zijn al die natuurbranden in ons land helemaal niet zo erg. Kijk naar Australië, daar stond begin 2020 het halve land in brand en dat heeft de mens ook overleefd. Ja, die overstroming vorig jaar in Zuid-Limburg was erg, maar kom op zeg, het is hier toch geen Bangladesh? En we hadden er toch van geleerd? We bouwen vanaf nu toch geen woningen meer in rivierdalen? En smeltend gletsjerijs in de Alpen, dat is toch elk jaar april het geval? Dat is toch niet iets van de laatste paar jaar?

Kijk, dan zijn de gedachten al een heel stuk minder zorgelijk en voelen we ons daar een stuk lekkerder bij. Dan kunnen we gewoon met een gerust hart blijven doen wat we altijd al deden en kunnen we dus ook doorgaan met het uitgeven van miljoenen en miljarden om de gevolgen van onze leefwijze te beperken. Al vraag ik me wel af of dat laatste dan nog met een gerust hart zal zijn…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onze leefwereld volgens 5G
Sluiten