Down the rabbit hole

Dave Hagenstein 8 aug 2022

In Alice in Wonderland volgt Alice een wit konijn in zijn konijnenhol, valt door een diep gat en komt in een totaal andere wereld terecht…

„Hamsterééééén!”, roept de mascotte van Albert Heijn. De blokkades van distributiecentra door de boeren brengen enige onrust teweeg, tekort aan voedsel dreigt. De Hamster laat je aankopen doen, ofschoon zijn motief van heel andere aard is.

Mijn moeder van 95 jaar heeft elke dag melk nodig voor haar muesli en als het op is: paniek. Niet zozeer bij mij ,maar wel bij haar. Voor de zekerheid doe ik drie pakken melk in mijn mandje. Het zijn onzekere tijden. De mascotte Hamster juicht.

De crises in Nederland, Europa en daarbuiten versterken de onrust, we zijn ons fundament kwijt en zoeken naar houvast. Elke strohalm biedt uitkomst, toch? Alternatieve ideeën doen in crisistijd snel de ronde en aanhangers van complottheorieën vinden elkaar op de chat-app Telegram die zich ontwikkeld heeft tot het ‘darkweb’. Meningen van dubieuze aard worden daar ongefilterd gepost totdat de bom barst.

Konijnenhol

Als er een groep rond een onderwerp of stelling samenzweert en de informatie presenteert als waarheid dan is er sprake van een hoax. Het is hocus pocus en verworden tot een broodjeaapverhaal. Nu nog een paar clicks te gaan in het konijnenhol en je zit in allerhande complottheorieën, de wereld van de alternatieve werkelijkheid. Het algoritme ‘ziet’ dat je jaagt op het witte konijn en bij elke click trekt het je dieper het konijnenhol in.

Een van de meest gehoorde complottheorieën gaat over Bill Gates. Hij zit namelijk achter het coronavirus omdat hij de wereldbevolking wil uitdunnen. Mensen lezen het op sociale media. Sommigen menen dat een kleine elite van de burgers makke schapen wil maken. Met name jongeren, die nog zoekend zijn naar hun identiteit, zetten zich af tegen de gevestigde orde. Hetzelfde geldt voor hen die de huidige samenleving niet meer zien zitten en lang vasthouden aan een verkeerde overtuiging en de persoonlijkheid doet ontsporen.

‘Radicale onderstroom’

Pieter Jaap Aalbersberg , Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft zo zijn mening. „Activisme is goed”, zegt hij. Hij maakt zich echter zorgen over de ‘radicale onderstroom’. Volgens hem heeft corona gewerkt als een soort contrastvloeistof, het heeft complottheorieën zichtbaar gemaakt en mensen verenigd.

Alice vond net op tijd een gouden sleuteltje dat op een deurtje paste, het was haar ontsnapping. Ze had het klavertje vier aan haar zijde, maar je weet hoe zeldzaam een klavertje vier is. Dat ondervond een bekend medium.

Het bekende medium Sonia Pereira vond net op tijd het gouden sleuteltje en bij haar werden de ogen geopend. Ze had vragen over hoe het anders kan in de maatschappij. In coronatijd kwam ze in aanraking met ‘Viruswaarheid’ waar ze langzamerhand de wereld van complottheorieën werd ingezogen. Sonia: „Je raakt gewoon de kluts kwijt.”

De scheidingslijn tussen schijn en werkelijkheid is flinterdun. Bij een onbewezen feit hoeft er namelijk nog geen sprake te zijn van een complottheorie. Ufo’s zijn bewijsbaar gespot, maar het fenomeen is echter nog niet bewezen.

Down the rabbit hole is als een zwart gat: je wordt erin gezogen en je komt er zonder het klavertje vier nooit meer uit.

Hamsterééééén! De aliens komen eraan!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.