Waarom doen we wat we doen?

Jan Veenstra 30 apr 2024

Waarom doen we wat we doen? Het is een vraag die ons allen wel eens bezighoudt, soms op een filosofische manier, soms in het alledaagse leven. We gaan naar ons werk, voeren onze dagelijkse taken uit, streven naar doelen en dromen, maar waarom eigenlijk?

Wat drijft ons, wat motiveert ons om elke dag weer op te staan en door te gaan?

Een van de antwoorden ligt besloten in onze zoektocht naar betekenis. We willen ons leven zinvol maken, een doel hebben dat ons inspireert en ons het gevoel geeft dat we bijdragen aan iets groters dan onszelf. Of het nu gaat om ons werk, onze relaties, onze passies of onze gemeenschap, we streven naar een gevoel van vervulling en voldoening.

Streven naar geluk

Maar naast betekenis is het ook de menselijke aard om te streven naar geluk. We willen ons goed voelen, genieten van het leven en momenten van vreugde ervaren. Dit kan betekenen dat we streven naar materiële welvaart, emotionele verbondenheid, of simpelweg het najagen van onze passies en interesses.

Toch worden onze acties vaak beïnvloed door meer dan alleen onze eigen verlangens. Sociale normen, culturele verwachtingen en externe druk spelen ook een rol in het vormgeven van ons gedrag. We willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, ons conformeren aan wat als ‘normaal’ wordt beschouwd, of zelfs vechten tegen sociale onrechtvaardigheid en ongelijkheid.

Eigen wil of marionetten?

Maar te midden van al deze motivaties en invloeden blijft de vraag ‘waarom?’ centraal staan. Waarom kiezen we het pad dat we kiezen? Waarom streven we naar bepaalde doelen en vermijden we andere? Is het puur onze eigen wil die ons leidt, of zijn we slechts marionetten van onze omgeving?

Misschien is het antwoord wel een combinatie van beiden. We zijn vrije denkers, maar ook sociale wezens. We worden gedreven door innerlijke verlangens, maar ook beïnvloed door externe krachten. En in dit complexe samenspel van motivaties en invloeden vinden we onze weg door het leven, proberen we betekenis te vinden, geluk na te streven en te begrijpen waarom we doen wat we doen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties