Maskerade

Else Santink 30 apr 2024

Ieder jaar trekt de magische wereld van Comic Con vele bezoekers. Tijdens dit evenement komen fans van strips, gaming, cosplay, series, bordspelletjes en andere popcultuurfenomenen in prachtige kostuums samen.

De deelnemers maken gebruik van kleding en accessoires om een bepaald personage uit te beelden, zoals Super Mario of the Joker en Batman van Marvel Comics.

Tijdens de Geek-ervaring zijn er workshops, optredens, Q(uestions)&A(nswers)’s, lezingen en wedstrijden. Tevens zijn er special guests, zoals David Tennant, de ster uit Doctor Who. Samen met hem op de foto voor 120 euro. Een handtekening is voordeliger: 80 euro. Mooie investering voor als een celibrity komt te overlijden.

Onlangs was ik in Volendam voor een gezinsfoto in klederdracht. In afwachting van het afdrukken van de portretfoto mochten wij buiten zelf nog wat plaatjes schieten. Toeristen kwamen op ons afgestormd om de mooiste plaatjes van een ‘autenthiek’ Volendams gezin te schieten. Het leverde ons helaas geen cent op.

Verkleden

Kinderen verkleden zich graag. Bijvoorbeeld als prinses, of brandweerman. Door in een rol te kruipen leren ze nieuwe dingen. „Ik ben politie en jij de boef.” Boef wordt zonder pardon neergeschoten en staat meteen weer op voor een ander spel.

Verkleden en een rol spelen blijft voor grote mensen zinvol en leuk. Het biedt de mogelijkheid om eens uit je comfortzone te komen. Veelal gebeurt dit alleen op maatschappelijk geaccepteerde themafeesten, of carnaval. Wie een mooie outfit aan heeft krijgt complimenten. Men kan met de zelfgekozen identiteit heerlijk experimenteren door de tolerantie en positiviteit binnen zo’n feest. Ervaringen kunnen vertaald worden naar het dagelijkse leven, zoals initiatief nemen of voor jezelf opkomen.

Het is de kunst om een persoonlijke stijl te ontwikkelen, die bij je past. De rol van toverkol past uitstekend bij mij.

Regenboog-gemeenschap

Het glitter en glamour-programma Make up your mind scoort goed. Behalve dat het showgehalte hoog is, geeft het ook een beeld van het leven van de dragqueen. Er bestaat door onbegrip nog veel agressie tegen de Regenboog-gemeenschap. Dit programma laat zien dat het oké is om te zijn wie je bent en dat het uitgedragen mag worden naar de buitenwereld.

Geweldsincidenten zijn tegen de Ihbtqia+-community gestegen. Hopelijk draagt deze show een steentje bij, om een stapje naar elkaar toe te komen. Ieder mens is een uniek kleurrijk wezen en moet dat in vrijheid uit kunnen stralen.

Tijdens het Songfestival zit ik voor de buis in een blauw pakje, net als Joost Klein.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties