Loodzware schouders voor middeninkomens

Samira Yakoubi 21 jun 2022

Het CPB (Centraal Planbureau) heeft een aantal maanden geleden vastgesteld dat de schouders van de middeninkomens de zwaarste last dragen.

Mensen met een middeninkomen betalen van hun inkomen 40 procent belasting. De allerrijksten in het land zijn slechts 21 procent van hun inkomen kwijt aan belastingen. Dan heb je ook nog de groep met het laagste inkomen, die op hun beurt 55 procent belasting betalen over dat inkomen. Dit lijkt veel, was het niet dat deze laatste groep gecompenseerd wordt door de overheid met uitkeringen, toeslagen, kwijtscheldingen en heffingskortingen.

Met een bruto middeninkomen van rond de 45.000 euro, word je geacht alles zelfstandig te doen. Je ontvangt geen enkele toeslag of kwijtschelding, komt niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en als je studerende kinderen hebt, word je geacht de grootste gedeelde van de studiekosten te dragen. Alsof de energienota van de middeninkomens niet ook onbetaalbaar is geworden, loopt deze groep ook de energietoeslag mis.

Bewust minder verdienen

Ik spreek de laatste tijd veel mensen die bewust minder gaan werken om zo minder te verdienen. In werkelijkheid gaan ze er financieel wel op vooruit, omdat ze dan ineens aanspraak kunnen maken op allerlei regelingen en als bonus dus meer tijd met hun gezin kunnen doorbrengen. Mensen die doodmoe zijn om hard te werken en tegelijkertijd elke dag bezig zijn om de eindjes aan elkaar vast te knopen.

Dat er iets voor deze groep moet veranderen, is meer dan duidelijk. Alleen dan loont het nog om te blijven werken zonder al te veel geldzorgen. Gelukkig gaat werken niet altijd alleen om geld verdienen. Als je voldoening kunt halen uit je werk, een voorbeeld kunt zijn voor je kinderen en als kers op de taart fijne collega’s hebt, is dat meer waard dan je denkt.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Loodzware schouders voor middeninkomens
Sluiten