IT wordt AI?!

Claude Aendenboom 26 apr 2024

De afkorting IT staat al jaren voor de term ‘Informatie Technologie’ en AI voor ‘Artificiële Intelligentie’.

In een gezellig Antwerps Italiaans restaurant waren mijn broer Pascal en ik gistermiddag uitgenodigd door Nadia, een dame die wij in maart hadden leren kennen tijdens de Open Bedrijvendag. Ze bekleedt een hoge functie in een of andere telecomreus en is net als mijn big brother gespecialiseerd in AI. En ik zat erbij met een glaasje water en luisterde aandachtig mee.

Pascal had mij immers vooraf gezegd dat mijn kennis over de menselijke hersenen ooit van pas zal komen bij de verdere ontwikkeling van AI, met name bij de neurale netwerken en deep learning. Daarom had hij me meegenomen in zijn gloednieuwe rode Mercedes. Toen we binnenstapten zat Nadia er reeds, relaxed aan de borrelnootjes. Vanwege een autofile waren ik en mijn broer een kwartiertje later. Maar ze stond glimlachend op en kwam ons de hand drukken.

Slimmer dan de mens

We kregen al snel ons voorgerecht: Een aperitiefglaasje met tomaat, mozzarella en Italiaanse ham. De twee technocraten begonnen gepassioneerd te discussiëren:

„Ach Pascal, wat als de Artificiële Intelligentie slimmer wordt dan de mens en onze wereld overneemt?”

„Inderdaad Nadia, AI is niet zonder gevaar voor the human race maar ik zie het rooskleuriger: artsen bijvoorbeeld kunnen dankzij AI-algoritmes sommige ziektes sneller opsporen. Ook zal AI onze planeet veiliger maken doordat we onze omgeving beter in de gaten kunnen houden dankzij onze satellieten.”

„Ik treed je hierin bij Pascal, maar AI kan ook fouten begaan, bijvoorbeeld op juridisch vlak wat betreft foute gezichtsherkenning waardoor onschuldigen onterecht worden veroordeeld.”

Poëzie en proza

Tussen het dialogeren door kregen wij alledrie pasta voorgeschoteld terwijl het gesprek plots over mijn literaire carrière ging. Nadia sprak: „Ja Claude, ik las je poëzie en proza op internet. Wist je dat AI-schrijftools de literaire kwaliteit van je teksten enorm kunnen verbeteren?” Pascal beaamde dit.

Bij een cappuccino en een stukje tiramisu glimlachte Pascal naar Nadia: „Jawel, IT wordt AI: Alsmaar Intelligenter.”

En neen, deze tekst schreef ik (nog niet) met een schrijftool, de inspiratie vond ik op de ouderwetse manier, namelijk in een stedelijk bibliotheekboek van Stefan Buijsman, met de titel AI.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties