Terug in de tijd: de heropleving van vergeten ziektes

Jan Veenstra 26 apr 2024

Ik zit soms met verwondering te kijken naar de wereld om mij heen. Als 68-jarige realiseer ik me dat we nergens automatisch vanuit moeten gaan. Ziektes als pokken, kinkhoest – volgens mij een gepasseerd station. Vaccinatie tegen deze ziektes was, op een paar streng christelijke plaatsen na, geen issue meer.

Iedereen zag de noodzaak hiervan in en ziektes als deze leken voornamelijk uitgebannen.

Maar nu, anno 2024, is er weer een uitbraak van deze ziektes. We moeten weer moeite doen om mensen te overtuigen om hun kroost te laten vaccineren. Eigenlijk zijn we weer bij af. Ik krijg een déjà vu en waan mij in de jaren 60.

Het voelt als een bizarre tijdreis, een terugkeer naar een verleden waarvan we dachten dat het definitief achter ons lag. Hoe kan het dat we, met al onze wetenschappelijke vooruitgang en medische kennis, terugkeren naar een tijd waarin ziektes als pokken en kinkhoest weer de kop opsteken?

Onwetendheid en wantrouwen

Het antwoord lijkt te liggen in een mix van onwetendheid, misinformatie en een groeiend wantrouwen tegenover wetenschap en autoriteit. De opkomst van sociale media heeft een vruchtbare voedingsbodem gecreëerd voor samenzweringstheorieën en anti-vaccinatiepropaganda, die zich als een virus verspreidt onder de bevolking.

Maar laten we niet vergeten dat achter deze discussies mensenlevens schuilen. Het is niet alleen een kwestie van individuele vrijheid, maar ook van collectieve verantwoordelijkheid. Door ons niet te laten vaccineren, brengen we niet alleen onszelf, maar ook anderen in gevaar – vooral degenen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden.

Het is tijd om de lessen uit het verleden te herinneren en te erkennen dat vaccinatie een van de meest effectieve middelen is die we hebben om ernstige ziektes te voorkomen. Laten we niet toestaan dat onze samenleving terugvalt in een tijdperk van onwetendheid en angst. In plaats daarvan moeten we samenwerken om de gezondheid en het welzijn van iedereen te waarborgen, ongeacht leeftijd, afkomst of overtuigingen.

Laten we niet toestaan dat de geschiedenis zich herhaalt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties