Op de bres voor de democratie

Dave Hagenstein 21 jun 2022

Wereldwijd wordt de vrijheid van de mensheid in het defensief gedrongen, dictatoriaal georiënteerde landen leggen mensen letterlijk en figuurlijk aan de ketting. Ook desinformatie is momenteel schering en inslag. En wat zou het doel zijn? We kunnen ernaar gissen.

Mijn pen heeft geruime tijd in de kast gelegen, maar de huidige ontwikkelingen dwingen mij er toe tot het ondernemen van ‘harde actie’.  Niet met molotovcocktails, maar met een ‘wakkere’ pen.

Je hoeft alleen maar De Kunst van het Oorlog Voeren van Machiavelli erop na te slaan om te ontdekken dat het creëren van chaos de sleutel is tot de overwinning. Een eeuwenoude strategie die door ‘rode’ en ‘witte’ legers wordt toegepast. En dit openbaar boekwerk is beslist gelezen door Forum voor Democratie en Ongehoord Nederland.

FvD en ON zetten de verhoudingen in Nederland op scherp. ON heeft zich recentelijk met desinformatie en haatzaaierij de woede van de NPO op de hals gehaald. De ombudsman: ‘Ongehoord Nederland verspreidt aantoonbaar onjuiste informatie’. (AD, update: 08-06-2022). Een boete hangt boven hun hoofd of het zwaard van Damocles?

Baudet over Poetin

Het is bekend dat Thierry Baudet al jaren pro-Russische standpunten uitdraagt. „Een prachtkerel”, noemde Baudet Poetin recent. Hij vond dat Rusland ‘extreem mild’ optrad in Oekraïne. Baudet is een onderdeel geworden van de Kremlin-propaganda en een speelbal van een vijandelijke mogendheid. (NU, 15-03-2022).

Deze en soortgelijke bewegingen zijn mogelijkerwijs de vijfde colonne, een georganiseerde samenzwering op initiatie van de vijand om de weerstand van binnenuit uit te hollen. Het is dezelfde werkwijze als de list van Odysseus met het Paard van Troje. Ook argeloze burgers, die met hen in zee gaan, halen het Paard van Troje binnen.

Door interne verdeeldheid kan de democratie geen ‘vaste koers’ meer varen. Ondermijnende krachten maken misbruik van haar zwakke structuur. Dit proces voltrekt zich geruisloos en het doet me denken aan de film Okkupert (Bezet) waar de Russen op geruisloze wijze Noorwegen bezetten (Netflix).

Het is een Judaskus voor Nederland en de democratie.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op de bres voor de democratie
Sluiten