Op = op

Bertine Klappe 22 jun 2022

We krijgen geen gas meer uit Rusland, maar gevolgen zal het niet hebben, volgens minister Jetten een paar weken geleden. Is hij van gedachten veranderd? Het lijkt er, vandaag de dag, 20-6-2022, wel op.

En het lijkt mij ook goed om ons af te vragen wat we gaan doen als het gas echt opraakt en wij aan de vooravond van de winter staan? Een beetje vooruitdenken en doemscenario’s bedenken kan geen kwaad. Dat heeft de geschiedenis ons al lang geleerd.

In mijn hoofd is het al lang gebeurd, zo’n doemscenario: Het is dinsdagavond 1 november 2022. Bij de helft van de Nederlanders staat de televisie aan. De eerste persconferentie over het dreigende gastekort vindt plaats. Hier een kijkje in mijn hoofd:

Rutte spreekt: ,,Het dreigende gastekort houdt ons land in de greep. Samen staan we voor een opgave van enorme omvang. Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we de laatste weken in een achtbaan zitten die steeds langzamer lijkt te rijden, tot hij niet meer rijdt.’’

Tot hier even, want het is mij iets te veel van het goede om de hele toespraak van Rutte alvast voor hem uit te schrijven. Maar misschien is het wel aardig om een paar eventuele maatregelen vast aan te kondigen, dan kan je er alvast rekening mee houden.

Trek een warme jas aan

Maatregel 1: Blijf zoveel mogelijk buiten. Trek een warme jas aan en blijf buiten, zodat je binnen niet hoeft te stoken.

Maatregel 2: Werk zoveel mogelijk buitenshuis. Hoe meer mensen op dezelfde locatie werken, hoe minder er thuis gewerkt moet worden. Maak ook duidelijke afspraken op je werk. Werk liever met z’n allen in 1 ruimte, dan dat iedereen verspreid over meerdere ruimtes zit. 1 ruimte verwarmen is immers minder dan 10 ruimtes verwarmen (om maar even in overheidstaal te spreken).

Maatregel 3: Werk hoe dan ook zoveel mogelijk. Aan part-timemedewerkers wordt nu echt het beroep gedaan om full-time te gaan werken. Mocht je dit niet zien zitten, overleg dan met je baas of je in je vrije tijd op je werkplek mag blijven. Hoe meer mensen in 1 ruimte, hoe minder energieverbruik in de lege ruimte nodig is.

Maatregel 3b: Kan je door omstandigheden niet werken en zit je thuis, zoek dan overdag lotgenoten op. 10 thuiszitters in 1 huis is voordeliger dan 10 thuiszitters in 10 huizen.

Houd geen afstand!

Maatregel 4: Houd geen afstand. Hoe dichter je je bij een ander begeeft, hoe warmer je het zal krijgen. (Ps: dichtbij betekent geen vrijbrief voor aanrandingspraktijken, gezien dit helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend is, wordt het hier toch maar even vermeld, de rechtbank hoopt immers ook de verwarming een standje lager te kunnen zetten)

Maatregel 5: Ben je toch thuis, beperk de hoeveelheid frisse lucht die je toelaat. Frisse lucht is belangrijk, maar gebruik niet onnodig veel.

Maatregel 6: Elk huishouden wordt geacht minimaal twee andere huishoudens per dag over de vloer te krijgen. Maak er iets gezelligs van, daar wordt iedereen warm van.

Maatregel 7: Indien er nog op gas gekookt wordt, wordt verzocht om ergens anders te gaan eten of een eenpansgerecht te bereiden, welke weinig kooktijd behoeft. (Liever aardappelpuree uit een zakje, dan het koken van rauwe aardappels)

Oh, en hier is Rutte toch nog even aan het einde van z’n toespraak: ,,De volgende persconferentie is volgende week dinsdag 8 november, maar mogelijk eerder, mochten er nieuwe maatregelen nodig zijn.’’  Op = op, maar laten we vooral optimistisch blijven.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op = op
Sluiten