Onbehoorlijk bestuur

Rinaldo Daro 16 mei 2022

De prijzen stijgen de pan uit. In april hadden we circa 11 procent inflatie; een gevolg van de oorlog in de Oekraïne, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat sommigen prijsstijgingen gewoon ordinair winstgerelateerd zijn.

In 2021 was de inflatie in de eerste helft van het jaar een redelijke (gemiddeld) 1,5 procent, maar een jaar later is deze verachtvoudigd. Volgens het Centraal Plan Bureau ligt de inflatie lager. Voor de goede orde dat zijn de cijfers waar onze regering haar beleid op bepaalt. Echter, in het CPB-‘mandje’ ontbreken inkomstenbelasting en sociale premies, de premie voor de zorgverzekering (en het eigen risico) en de aankoop van huizen en de daarmee samenhangende kosten. Iedereen zal de pijn gaan voelen volgens Rutte, maar in zijn realiteit waren er nauwelijks problemen of hij heeft er geen actieve herinnering aan. Maar leg eens uit, Mark. Waarom in één van de rijkste landen ter wereld zoveel mensen een beroep op de voedselbank moeten doen en dit aantal zo exponentieel groeit? Ruim één op de tien huishoudens kan niet rondkomen en ruim een derde van alle huishoudens in Nederland heeft moeite om alle rekeningen te betalen. En met de huizenhoge inflatie zullen meer huishoudens in de problemen komen.

Belastinghervorming

Het wordt dus hoog tijd voor de broodnodige en lang uitgestelde belastinghervorming, want juist de belastingen (en dus ook BTW) zijn in hoge mate verantwoordelijk voor de problemen van de burgers. Een voorbeeld: indien je in het guldenjaar 2000 (bruto) 100.000 gulden verdiende, had je een heel erg goed salaris. Maar anno 2022 heb je met 45.000 euro een gemiddeld middenklasse-salaris toch echt al moeite alle levensonderhoudskosten van huisje, boompje, beestje te betalen. Het probleem zijn met name de belastingen, want behalve de inkomsten en loonbelasting zijn met name de gemeentelijke belastingen in de loop der jaren fors gestegen. Tevens werden de belastingen op verpakkingsmaterialen, afvalstoffen, brandstoffen, energie, grond- en leidingwater ingevoerd of verhoogd. De basiszorgverzekering steeg vanaf 2010 van 90 euro naar 128 euro per maand in 2022. Het eigen risico van de zorgverzekering steeg in dezelfde periode van 165 euro naar 385 euro met dank aan Hans Hoogervorst die stelde dat de vrije marktwerking alles goedkoper zou maken.

Ergo, stel een forse belastingvrije voet in (bijvoorbeeld 25.000 euro) en schaf tegelijkertijd alle toeslagen en subsidies af. Los van het vele werk dat je hiermee bespaart (en dus ook minder vastgoed en ambtenaren). Stop met de bovenmatige belasting op loon, want extra werken is totaal oninteressant geworden. En waarom moet het gespaarde vakantiegeld extra belast worden? Sucessierecht? Overdrachtsbelasting? Hondenbelasting? Rioolheffing (gebruikersdeel)? BPM? OZB?

Luchtfietsen

Er is werk aan de winkel. De vergroening in de huidige vorm is geen haalbare kaart en kost handen vol geld (dat er niet is) en bovendien een minuscule druppel op een gloeiende plaat zolang China, India, Rusland en de V.S. niet volmondig meedoen. Ik heb nog geen minister gehoord over het toekomstige probleem van alle accu’s van de elektrische auto’s, de windmolens en zonnepanelen. Biomassa blijkt juist vervuilend, maar groen wil haar verlies niet toegeven en dus vindt Jetten het onbehoorlijk bestuur om 8 miljard euro (!) toegezegde subsidies per direct te stoppen. Wat een slap excuus. Onbehoorlijk bestuur is de Groningers met huizenschade niet te betalen, de toeslagouders te vergoeden en de uit huis gezette kinderen terug te brengen, vele miljarden in luchtfietserij te stoppen, accepteren dat vele Nederlanders hun rekeningen niet kunnen betalen en de intentie de AOW te willen loskoppelen van het minimumloon.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onbehoorlijk bestuur
Sluiten