Bijzonder belastingtarief

Berry Black 1 mei 2022

Yes! Het vakantiegeld wordt deze maand weer uitbetaald. Nee hè, de helft gaat direct weer naar de Belastingdienst. Oneerlijk! Of toch niet? Ik heb mij er eens in verdiept en ik denk dat ik het snap.

We willen in Nederland dat de mensen die het meeste verdienen ook de meeste belasting betalen (of dat ze in ieder geval de moeite nemen een dubieuze fiscale constructie op te richten om daar onderuit te komen). Daarom heeft de overheid iets bedacht: het progressieve belastingstelsel. Dat kan je zien als een aantal emmertjes boven elkaar met op ieder emmertje een steeds hoger belastingtarief. Je begint in het emmertje met het laagste tarief. Verdien je zoveel dat je emmertje vol is dan stroomt ie over en belandt je geld in het volgende emmertje, met een hoger tarief. Slim!

Dat heeft alleen één nadeel (en nou wordt het wat ingewikkelder). Als je geld echt pas naar het volgende emmertje zou stromen als het emmertje daarboven vol is, dan houd je aan het begin van het jaar lekker veel geld over. Je hebt dan nog genoeg ruimte in je eerste emmertje. Maar in de laatste maanden van het jaar zijn er al wat emmertjes vol en komt je hele salaris in het emmertje met het hoogte belastingtarief terecht. Auw!

Karige kerst

Rekenvoorbeeldje: stel, je verdient 3000 euro per maand. Dat komt dan in januari in het emmertje met 37,07% belasting erop (ze hebben altijd zulke lekker overzichtelijke ronde getallen bij de Belastingdienst). Je houdt daarvan dan 1869 euro over. Maar in december is dat emmertje vol en komt je 3000 euro in het volgende emmertje met 49,50% belasting erop. Je houdt er dan nog maar 1515 euro van over! Karige kerst dus. Had nou maar gekozen voor het kerstpakket met levensmiddelen in plaats van de schroevendraaierset.

Dit willen we natuurlijk niet en dus is er wat op bedacht. In het begin van het jaar wordt gekeken hoeveel je (waarschijnlijk) in dat hele jaar gaat verdienen. De belasting die je iedere maand betaalt is dan een combinatie van meerdere emmertjes. Zodat je iedere maand evenveel overhoudt én de juiste emmertjes voor de juiste hoeveelheid zijn gevuld aan het einde van het jaar. Slim hè, je zou bijna denken dat ze toch wat kunnen bij de Belastingdienst.

Domme naam

Maar hoe zit het dan met je vakantiegeld? Je weet nu dat de emmertjes met het laagste belastingtarief eigenlijk al nodig zijn om je salaris in op te vangen. Daarom is er voor je vakantiegeld en andere extra betalingen het Bijzonder Belastingtarief bedacht (domme naam, want zo bijzonder is het niet, bijna heel Nederland krijgt ermee te maken). Dat is niets anders dan het belastingtarief van het hoogste emmertje dat op jou van toepassing is.

Zou je vakantiegeld stiekem toch in een lager emmertje gestopt worden, dan zou je er zelf meer van overhouden (top!). Maar in een andere maand houd je daardoor juist minder over,  omdat dan je hele salaris in een hoger emmertje moet (huil!). Toch niet zo oneerlijk dus.

Goed, zijn er nog vragen? Wat was de vraag, of je vakantiegeld wel in een lager emmertje mag als het in 12 maandelijkse delen wordt uitbetaald in plaats van één keer per jaar? Ehm, misschien snap ik het toch niet. Wil iemand mij het nog een keer uitleggen?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.