Openingsnieuws

Bram Peters 2 mei 2022

Mag ik me ergeren? Ergeren aan de overdreven aandacht van alle journaals over de drukte op Schiphol de afgelopen dagen. Ja natuurlijk is het vervelend als je uren staat te wachten tot je door de incheck bent. En natuurlijk is het nog vervelender als blijkt dat je vlucht wordt geannuleerd. Maar moet hiermee serieus dagenlang het nieuws op tv worden geopend?

Wat maakt dat dit zo belangrijk is? Zorgt de puinhoop op de luchthaven ervoor dat er geen hulpgoederen meer naar Oekraïne kunnen? Of dat een Team van Artsen zonder grenzen niet naar een plek op de wereld kan waar de nood hoog is? Nee, Nederlanders komen niet of later aan op hun vakantiebestemming. Dat is toch wel nieuws dat je even moet laten bezinken.

Sowieso begrijp ik niets van de drang om als het maar even kan meerdere keren per jaar in een vliegtuig te stappen. We wonen in één van de fijnste landen ter wereld om te wonen. De laatste keer dat ik op vakantie ben geweest was in 2006. En niets in mij zegt dat het weer eens tijd wordt om de hort op te gaan. Maar goed, ik besef dat iedereen anders is. Al luister ik met verbazing naar de door de verslaggever geïnterviewde man die eindelijk na twee jaar thuis zitten had gehoopt weer weg te kunnen. Thuis staat kennelijk voor verveling en saaiheid.

Het nieuws achter het nieuws is natuurlijk dat de chaos nu ontstaat omdat Schiphol niet voldoende personeel kan vinden en dat heeft alles te maken met de slechte arbeidsvoorwaarden. De wilde staking bij het KLM personeel vorige week onderstreepte dat nog eens. Maar zo lang half Nederland voor een paar tientjes naar de zon wil kunnen blijven vliegen zal de luchthaven personeel slecht blijven betalen.

De massale opstopping van aanstaande vakantievierders geeft in ieder geval aan dat de coronacrisis nu echt voorbij is. En dat we ondanks de hoge inflatie nog steeds rijk genoeg zijn om massaal op vakantie te gaan. Zolang we niet met zn allen op Schiphol staan om te vluchten voor een oorlog moeten we het “wachtleed” allemaal een beetje relativeren lijkt me. Dus beste journaalredacties, mag alsjeblieft de komende week iets anders het openingsnieuws zijn?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.